Mafiánské pěstírny marihuany, které u nás rostou jako houby po dešti, přinášejí bossům obrovské zisky. Jejich likvidace je zcela na místě. Tomu, kdo pěstuje konopí pro léčebné účinky, však hrozí stejně vysoké tresty...

Mafiánské pěstírny marihuany, které u nás rostou jako houby po dešti, přinášejí bossům obrovské zisky. Jejich likvidace je zcela na místě. Tomu, kdo pěstuje konopí pro léčebné účinky, však hrozí stejně vysoké tresty... Zdroj: Helena Lacinová

Soud udělil podmínku za tři metráky hulení. Rozhodl moudře

Málokdy můžeme mluvit o skutečně moudrém rozsudku soudu. V konopné kauze Dušana Dvořáka takový ovšem skutečně padl.

 

Okresní soud v Prostějově nadělil Dvořákovi třicet měsíců vězení s tříletým podmíněným odkladem. Za co vlastně? Dušan Dvořák je neúnavný popularizátor léčebných účinků konopí. Ve svém aktivistickém nadšení a díky opravdu zvláštní struktuře osobnosti však není ochoten akceptovat, že konopí s vyšším obsahem THC je v Česku zakázáno pěstovat. Proto Dušan v loňském roce na svém poli na Moravě zasadil více než osm set rostlin konopí.

 

 

Když mu police kytky sklidila, nárokoval si škodu více než tři sta kilogramů marihuany - a orgány činné v trestním řízení i soud se ocitly v delikátní situaci. Dušan Dvořák byl totiž znalci shledán trestně zodpovědným, a bylo nutné celou kauzu nějak řešit.

 

Na jedné straně bylo těch tři sta kilo hulení, za které by kdokoliv jiný šel sedět, až by zčernal. Na druhé straně vah bylo, že Dušan opravdu ty kytky chtěl na výrobu mastiček a léčivých extraktů; nechtěl z nich vyrobit marihuanu. A navíc - že prostě není schopen pochopit, že konopí nesmí v ČR pěstovat dokonce ani on.

 

Ponechat Dušana bez trestu by znamenalo naprostou nerovnost před zákonem pro všechny Vietnamce, kteří jdou sedět už za pár kilo trávy, nemluvě o třech metrácích, které byly nalezené u Dušana. Zavřít jej by znamenalo zjevnou nespravedlnost - kdo Dušana zná, ví, že za svůj ne úplně tradiční pohled na realitu opravdu nemůže. A tak soud rozhodl šalamounsky: Dušanovu manželku zprostil viny (konopí je parketou Dušana, ne jeho paní) a Dušanovi vyměřil jako důkaz toho, že trestné činy nesmí páchat ani člověk, který to myslí dobře, podmínku.

 

Jde o moudré rozhodnutí a je třeba soudu poděkovat, že nesoudil podle mustru tři sta kilo = deset let vězení.