.

. Zdroj: shutterstock.com

Jiří X. Doležal: Kořalka je tvrdá droga

Píšu ovlivněn setkáním s kořalkou, kterých mnoho nemívám a které, doufám, do budoucnosti už nebudu mít žádné. Nikoliv pěstování více než pěti kytek trávy, ale držení více než pěti lahví kořalky by mělo být trestným činem.

Stavil se za mnou dávný kolega, kterého jsem patnáct let neviděl. Je nyní také sběratelem kamenů, náhodně jsme se po letech potkali a já ho pozval podívat se zase na mou sbírku kamenů. Přišel a byl lehce lízlý, nabídl jsem mu kořalku, protože jsem nevěděl, že má asi s alkoholem problémy, a on si prohlížel kameny.

 

 

Nejdříve dělal hysterické scény, že chce koupit některé kusy, a k tomu pil. Pak kamsi odběhl - já myslel, že na WC - a když se nevracel, šel jsem ho hledat. Našel jsem ho v manželčině pokoji, kam ho opravdu nikdo nezval a kam si musel otevřít dveře, jak s někým telefonuje. K tomu ve druhé ruce držel skleničku s alkoholem a upíjel. Pak se vrátil k nám do společnosti, postavil se nad mou ženu sedící v křesle a začal na ni řvát. Myslel to nejspíš žertem, ale už jsme se nemohli zasmát, protože jsem ho požádal, aby vypadl. Ihned.

 

Za hodinu a půl ho totiž jablkovice dokázala proměnit z gentlemana středních let úspěšného v podnikání a respektovaného širokou veřejností v idiota, který k někomu přijde na návštěvu domů a pak tam řve na hostitelku.

 

Je naprosto nepochopitelné, že tvrdá, nebezpečná a agresi vzbuzující droga jako je tvrdý alkohol se po litrech prodává na každé benzinové pumpě, zatímco pěstovat si víc něž pět kytek konopí a držet víc jak patnáct gramů marihuany je trestný čin. Ne tráva, ale kořalka by měla být ilegální drogou!