Canabizz

Canabizz Zdroj: Stanislav Krupař

Cannabizz 2010: Na marihuanovém veletrhu se skoro nehulilo

Klaplo to. První český konopný veletrh, první přehlídka konopné subkultury v postkomunistické Evropě, překonal i ta největší očekávání.

 

Stručně a v číslech: Veletrhu se zúčastnilo 129 vystavovatelů z řady evropských zemí, z Hongkongu a USA. Veletrhem prošlo podle dosud neupřesněného odhadu něco mezi patnácti a pětadvaceti tisíci, já považuji za nejpravděpodobnější  číslo asi dvaadvacet tisíc návštěvníků. Věkově tam byli od osmnáctiletých (mladší mohli dovnitř jen v doprovodu rodičů) do sedmdesátiletých. A abych se pochlubil za nás: Za první dva dny veletrhu si návštěvníci odnesli tři a půl tisíce Reflexů, které jsem rozdal, v neděli už nebylo co rozdávat, a koupili si za sobotu a neděli skoro pět set mých příruček Marihuana - užitečné rady.

 

Za celou dobu došlo v areálu veletrhu k jedinému incidentu, kdy musela zasahovat policie – viz včerejší článek. Kromě holandského exhibicionisty už ale nikdo pořádek nenarušil a všechny případy hulení v areálu či kouření v nekuřáckých částech haly řešila ochranka domluvou.

 

V neděli, než přišel moderátor Juan, tradiční moderátor Reflex Cannabis Cup Party, bylo potřeba, aby někdo alespoň každou hodinu česky a anglicky upozornil, že se v areálu tráva nehulí. A všichni organizátoři už byli beznadějně ochraptělí, tak to padlo ne mě. I chodil jsem každou celou k mikrofonu a česky a anglicky prosil diváky, aby tam nehulili.Celou dobu jsem se bál, aby mi přezdívka Jirka Nehultetu nezůstala nadosmrti.

 

Před šestou večer jsme vylosovali tombolu, já poslal hostesky prodávající knížku i s knihami domů a šel se po areálu rozloučit s přáteli. Než jsem se vrátil, zbyly z našich dvanácti plakátů expozice na stěnách stánku tři. Stánek totiž vypadal opuštěně, a lidem se ty plakáty tak líbily, že si je sundali a odnesli domů na zeď. Myslím, že pro naši expozici nemohlo nastat lepší ocenění.

 

Takže závěrem nezbývá než Jiřímu Tomaškovi, řediteli festivalu, všem organizátorům a v neposlední řadě i trpělivé protidrogové policii pogratulovat k hladkému, nekonfliktnímu a více než úspěšnému průběhu prvního legálního svátku konopných kytek v České republice. Povedlo se.