extáze

extáze Zdroj: internet

Protidrogovka: Nechte mladé pochcípat!

Plukovník Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály, místo honění velkoobchodníků s heroinem leze do řiti ministrovi vnitra. Naštěstí má ten ministr už odzvoněno.

 

Díky výborné preventivistické politice naší vlády a řady institucí, jako je Národní monitorovací centrum pro drogy, díky práci řady odborných pracovišť, jako je Centrum adiktologie UK, a v neposlední řadě díky práci řady nadací u nás mladí lidé prakticky neumírají na taneční drogy následkem záměny jednoho chemického svinstva jiným, ještě jedovatějším. Velmi důležitým článkem tohoto preventivistického řetězce postaveným na principu snižování rizik, harm reduction, je testování drog — tablet — na tanečních parties. I díky tomuto testování u nás nejrůznější jedovaté přísady v extázích mladé lidi nezabíjejí.

 

Ve středu 16. června se Národní protidrogová centrála rozhodla, že bude testování znemožňovat, a její šéf Jakub Frydrych naznačil, že bude stíhat lidi, kteří by si drogu přinesli otestovat. Národní protidrogová centrála je ten úřad, který zde deset let tiše umožňuje působení skupiny Karma Cowboys Kathmandu (viz článek v Reflexu 23), pašující drogy z Nepálu. Letos se má NPC podle různých vyjádření Jakuba Frydrycha zaměřovat ne na boj s velkoobchodníky s drogami, ale na stíhání kuřáků marihuany a nyní — nově — i na stíhání lidí, co si na party chtějí otestovat piluli. Tento postup, válka proti uživatelům drog, je v úplnosti špatný, zvyšuje problémy s drogami ve společnosti a bez přehánění zvyšuje počty zabitých drogami. Proč si plukovník Frydrych přeje, aby se co nejvíce mladých lidí, co si chtějí dát extasy, otrávilo nějakým jedem? Proto, aby tím problémy s drogami narůstaly a on mohl pro svůj útvar žádat další peníze a pravomoci? Nebo je to tím, že jakožto speciální pedagog (to vystudoval) opravdu nesnáší mladé a bude rád, když jich pár navíc umře?

 

Odpověď je nejspíše mnohem jednodušší: Válku uživatelům drog a přísné tresty za užívání drog včetně marihuany na veřejnosti přece prosazoval sociálně demokratický ministr vnitra Martin Kohiba Pecina. Nedávno ve svém blogu psal, jak je třeba ty, kteří užívají drogy, přísně stíhat. Nová iniciativa Jakuba Frydrycha přesně časově zapadá do představy, že si na protidrogovce promysleli, jak vyhoví Pecinově politické objednávce, podnikli příslušná opatření, zakázali testování extáze a nevšimli si, že v průběhu vyhlašování války uživatelům drog byly volby a tmářské a pavědecké protidrogové postoje pana Peciny přestaly být in.

 

Veškeré vědecké poznatky ukazují, že válka proti drogám zabíjí mladé lidi. Jakub Frydrych onu válku přesto — v souladu s politickou objednávkou ministra vnitra a navzdory vládní protidrogové koncepci, v níž je snižování rizik zakotveno — prosazuje. Tím dokládá svou naprostou nezpůsobilost vykonávat funkci vysokého policejního důstojníka, protože policista naopak musí respektovat zákony a vládní strategie ve prospěch občanů celé země, ne konat na politickou objednávku nějakého ministra, co pod vlajkou boje za práva chudých v úřadě kouří drahé kubánské doutníky. Proto doufám, že po jmenování nové vlády nový ministr dobře zváží, zda jako hlavu protidrogovou skutečně potřebuje pokorného kývala pracujícího na politickou objednávku, jako je Frydrych, nebo spíš člověka, který prosazuje minimalizaci škod, jež drogy společnosti způsobují.