Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Profimedia.cz

Třetí do volebního mariáše: Robert Fico

Do české prezidentské kampaně se na poslední chvíli zapojil i jeden host ze sousedství. Je ze země, kterou naši prezidenti ze zásadních důvodů považují za nutné navštívit jako první, a i proto (nejen proto) mohl očekávat, že jeho vklad bude přijat pozorně a vstřícně. Tedy pozorně a vstřícně od těch, jež se ve volebním klání o prezidentskou funkci rozhodl podpořit.

 

Řeč je o slovenském ministerském předsedovi Robertu Ficovi. Pan Fico poskytl rozhovor včerejšímu Právu. V něm nejdřív z pozice politického komentátora zhodnotil průběh volební kampaně v ČR. Hovořil o „mediální názorové jednostrannosti“, která „nemůže nikomu prospět“. Jako politický komentátor našeho politického dění vystupuje často s oblibou i prezident Klaus, prezident Klaus je však prezident ČR a i on by si to měl odpustit.

 

Pak se ovšem pan Fico vyjádřil i ke středobodu naší volební kampaně, totiž k Benešovým dekretům. Tady už opouští pozici komentátora a mluví za „my“: „Přiznám se, že tohle nás znepokojuje, protože dekrety jsou součástí právního řádu jak Slovenské republiky, tak i České republiky. Podle vlády Slovenské republiky jsou dekrety nezměnitelné a nezrušitelné, protože jsou reakcí na výsledky druhé světové války … a proto nás vyjádření úřadujícího ministra zahraničí ČR mimořádně zaskočila. My to vnímáme jako destabilizující prvek.“ Navíc jde o „téma, které vážně zasahuje do národněstátních zájmů Slovenska“.

 

K tomu je třeba říci: Pan Schwarzenberg nemluvil o tom, že dekrety je třeba zrušit. V televizní debatě na ČT minulý čtvrtek vyjádřil jen názor, že už byly via facti zrušeny přijetím Ústavy ČR a Listiny základních práv a svobod v roce 1993. Byl upozorněn na to, že, jak konstatoval Ústavní soud v roce 1995, jsou dekrety stále součástí českého právního řádu, a svůj výrok pak veřejně opravil.

 

I kdyby tak ovšem nebyl učinil, je třeba se vrátit k tomu, co v televizní debatě řekl: prohlásil, že dekrety byly zrušeny ex nunc (od nynějška, tj. ke dni přijetí ústavy a Listiny), a ne ex tunc (od samého počátku – jako byla například od samého počátku za neplatnou prohlášena mnichovská dohoda).

 

To znamená, že právní akty, jež byly na jejich základě uskutečněny, zůstávají v platnosti. Neslyšel jsem nikdy nikoho příčetného na české straně, kdy by chtěl dekrety zrušit od samého začátku, protože to prostě nejde. Není to nic jiného, než co se říká v usnesení Poslanecké sněmovny PČR z 24. dubna 2002 a v usnesení NR SR z 20. září 2007, které je v podstatě kopíruje: právní a majetkové vztahy, jež na základě dekretů vznikly, jsou neměnné.

 

Takže pan Fico zkrátka jen cítil potřebu usednout s pány Zemanem a Klausem za stůl k partii, jejímž cílem je vyhlídkově politická perestrojka v České republice. Mnoho štěstí, braši.

 

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.