Čína, Václav Klaus

Čína, Václav Klaus Zdroj: Profimedia.cz

Kam emigruje Václav Klaus?

Končící prezident Václav Klaus se poslední dobou očividně trápí - snad proto, že končí. A taky že by po něm mohl na Hradě usednout někdo, kdo nebude jako on, třeba cizák Karel Schwarzenberg. V takovém případě by Klaus prý emigroval, napsal v soukromé SMS.


Fuj! Klaus a emigrace? Jak by pak nám, nebohým Čechům, rozuměl? Vždy nám přece říkal, že ho máme mít rádi, protože nám právě on, kdo nikdy neemigroval a stejně jako my poslušně jezdil v trabantu, bydlel v paneláku a večer fantazíroval o kapitalismu, tak dobře rozumí - v dobrém i ve zlém!

 

Umíte si najednou představit Klausovy video zdravice ze zámoří, v nichž nám s Livií radí, jak se v Evropě nerozpustit jako kostka cukru v kafi? Nebylo by to pak celé nějaké falešné?

 

A kam by Klaus vlastně emigroval? Po odchodu z Hradu prý bude spolupracovat s americkým neoliberálním Cato Institutem, takže možná do USA. Trochu by se doučil anglicky, oholil východní knír a zbavil se legračního indického přízvuku…

 

I tak by se mohl trápit i v USA: zaprvé tam mají velmi silnou a jím tolik nenáviděnou občanskou společnost, která si velmi nerada nechá kázat. A zadruhé: když se v USA někdo rozhodne někoho zastřelit, zpravidla si na to nebere vzduchovou pistolku.

 

Takže radši Jižní Amerika? I tady by se Klaus mohl trápit. Na Vánoce nemají sníh, jak si prezident postěžoval ve svých dětských Zápiscích z cest, takže jak tam může chodit Ježíšek? Navíc náš prezident postrádá charisma jihoamerických caudillos, přestože s nimi stále nápadněji sdílí odpor k názoru jiných. Dost pravděpodobně by zde záhy upadl do bezvýznamnosti.

 

 

Jen pro ilustraci: než ho sebrala rakovina, řečnil venezuelský prezident Hugo Chávez pravidelně v televizi i pět hodin v kuse! A Fidel Castro dokonce osm a půl! Na Nový rok Klaus stěží utáhne dvacet minut a i tak máte znovu nutkání zpít se do němoty.

 

Afriku, Evropu mimo Srbsko i Austrálii rovnou vynechejme. V prvně jmenované politici kradou trochu moc i na Klause, v EU se stává persona non grata a v někdejší britské trestanecké kolonii mívá problémy s letištními bezpečnostními rámy. Coby normální občan bez prezidentských privilegií by se zde mohl v trestance rychle proměnit sám.

 

Jisté štěstí vidím v Rusku u jeho kamaráda a mentálního spřízněnce Vladimira Putina. Ani ten nemá rád, když mu do řízení jeho země zkoušejí mluvit cizáci, co nerozumějí ruské duši. Jen se obávám, že by zde jako cizák mohl brzy skončit i sám hubatý Klaus. Představte si, jak na společném veřejném vystoupení Putinovi v dobré víře poradí, že na průvod homosexuálů nejvíc platí jistý Bátora… Chudáka Klause pak uvidíme až v TV u soudu v kleci pro obviněné.

 

Z Ruska je ovšem jen kousek do Číny, další milé země. Právě Říše středu by se mohla stát novým Klausovým domovem: pro věčně nespokojené kverulanty mají speciální tábory a, ač komunisti, praktikují takový kapitalismus, o jakém se nám, rozmazleným Čechům, ani nezdá!

 

A taky, na rozdíl od dekadentního Západu, pořád nezkoušejí nějaké nové utopie a fantazie: velmi stabilně zde už desítky let vládne jedna strana. Jen by si zde Klaus musel nechat aspoň trochu dorůst a na černo obarvit vlasy. Se svou současnou vizáží by neměl žádný respekt!