Volební speciál

Volební speciál Zdroj: Fotomontáž Jan Ignác Říha

BOHUMIL PEČINKA: Punčochářův atentát na prezidenty

Před 14 dny TV Prima family svým duelem se dvěma prezidentskými kandidáty fakticky odstartovala do té doby nevzrušivou volební kampaň. V pátek večer ji zase úspěšně zabila, protože moderátor Punčochář reinkarnoval normalizační pořad Vtipnější vyhrává. Namísto Kaisera s Lábusem si tam však nepochopitelně pozval prezidentské kandidáty.

 

Naskýtá se už jen otázka: co budou nebozí adepti na funkci hlavu státu muset dělat příště? Skládat na čas Rubikovu kostku nebo dělat za potlesku publika dřepy, přičemž vyhraje ten, jehož soupeř první omdlí?

 

Punčochářova talk show mylně vydávaná za prezidentský duel k tomu neměla daleko. Takže jestliže před 14 dny TV Prima Family přišla s formátem snesitelně balancujícím na hraně politiky a zábavy, tentokrát celou debatu překlopila jen na jednu stranu. Byli jsme svědky zvláštního seniorského večerníčku na dobrou noc. Hlavní postavy byli dva muži, mající evidentně nejlepší léta za sebou, kteří soupeří v jiné kategorii než v politice. Takže souhrnně řečeno: Zeman měl lepší paměť, zatímco Schwarzenberg zase sluch. Proto to byla zasloužená remíza. Všechno ostatní bylo jen obtížně hodnotitelné.

 

Zemanova strategie


Čtvrteční vystoupení bývalého předsedy ČSSD bylo facebookovým čtenářstvem vcelku nepochopeno. Zeman totiž přišel do pořadu České televize, aby odříkal zcela konkrétní věty adresované konkrétním voličům KSČM a ČSSD. Byl to tanec před tímto a žádným jiným publikem, v čemž byl úspěšný.

 

O den později na Prima Family všechny levicové mantry jen zopakoval – je neurozený plebejec, navazuje na republiku, ne monarchii, umí česky, má jen jedno občanství a bude hájit územní integritu před návrhy sudetských Němců. Proto Karel Schwarzenberg správně podotkl, že mu jeho některé řeči připomínají komunistickou éru v letech 1947/48. Ale tak to je, protože to je přesně ten jazyk, jímž se česká levice dodnes domlouvá.

 

To, co na Zemanovi začíná dráždit, jsou donekonečna opakované vtipy, o nichž má člověk oprávněný dojem, že už je dvakrát až třikrát slyšel. Miloš Zeman působí jako člověk, který systematicky vykrádá sám sebe a moc se za to nestydí. To za těch 10 let na Vysočině nepřečetl ani jednu novou knihu, na jejíž myšlenky by mohl upozornit nebo citovat něco zcela nového? Dvě třetiny projevu to byla důchodcovská úmornost vydávaná za humor.

 

Vůbec při poslechu obou kandidátů na prezidenta si člověk poprvé uvědomil, že oba pánové mají svá nejlepší léta za sebou a vzpomínky jsou většinou jediným, co zahřívá jejich zvetšelá těla. Vidět to několikrát po sobě je skutečně jen pro silné povahy.

 

Schwarzenbergovy rozpaky


Chtělo by se říct, že v tomto večeru dvou rozšafů měl mírně navrch svými glosami a historkami Karel Schwarzenberg. To by ale nesměl přijít závěr a demonstrace jeho neznalosti kolem Tošovského vlády a kauzy Mostecká uhelná. V tu chvíli působil jako popletený český král Ferdinand V. Dobrotivý, hodný sympaťák, jemuž tleskáte tak nějak ze soucitu.

 

Politický problém Karla Schwarzenberga je tento: jeho protikandidát Zeman se rve jako divoký pes o voliče Jiřího Dienstbiera a Jana Fischera, přičemž s nimi komunikuje jejich zvláštně rovnostářským jazykem. O koho se však rve ministra zahraničí? Působí to dojmem, že o všechny a o nikoho. Jinak řečeno, tváří se, že vlastně neví, na jaké konkrétní sociální skupiny by se vlastně měl před druhým kolem obrátit, takže mu pod dojmem Zemanovy ofenzívy ujíždí vlak.

 

Připomíná člověka, který střílí do volného prostoru v naději, že zasáhne nějaký terč. To sice může, ale většinou nemusí. Pro člověka, který by měl v čele volebního peletonu naopak přidat, to není efektivní taktika.

 

Debata na TV Prima Family naštěstí nic nerozhodla, takže předseda TOP 09 i jeho vyzývatel mají stále ještě relativně dost času zformovat šiky a pod praporem jít do dalšího boje.