Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Profimedia.cz

Volím Karla, volím Mirka! Vyhraje Miroslav Kalousek i podruhé?

Není pochyb: skutečným vítězem prvního kola prezidentské volby je Karel Schwarzenberg. Z bídných čísel předvolebních průzkumů, jež se znovu ukázaly buď jako drahá alchymie, placená součást kampaně, případně obojí, téměř vyhrál první kolo: za Milošem Zemanem, favorizovaným až na poslední chvíli, zaostal o necelé procento.

A hlavního favorita Jana Fischera, jenž v sobotu odpoledne splaskl podobně brutálně jako nedávno Jiří Paroubek, jen se s tím na rozdíl od něj vyrovnal méně důstojně, dokonce skočil o sedm procent – rozdíl ligy. 

 

Je poučné sledovat krásnou pohádku o starém moudrém knížeti, už druhou během dvou let! Kromě pragmatických voličů se totiž pro Schwarzenberga znovu upřímně nadchly statisíce převážně městských, mladších a vzdělanějších lidí, přesně jako ve sněmovních volbách 2010. Ještě jedny volby, a bude na nás z Letné znovu shlížet socha vládce v nadživotní velikosti.  

 

Stejně jako v roce 2010 i tentokrát málokdo ze Schwarzenbergových obdivovatelů pomyslel na to, že volba knížete znamená i volbu tolik nenáviděného Miroslava Kalouska, jenž to celé vymyslel. A který ironií dějin v mnoha ohledech politicky reprezentuje přesný opak toho, co jeho starý politický maskot. V chytré profesionální kamufláži, jež v politice stále více trumfuje, nemá jejich volební tým konkurenci.  

 

Pokud kníže nakonec skutečně usedne na Hradě, dokoná pouze Kalouskovo fantastické politické zmrtvýchvstání. To se samozřejmě neobejde bez vážných politických důsledků, převážně pro ODS. Ostatně ta jako by hrdě pokračovala ve volném pádu: její prezidentský kandidát Přemysl Sobotka skončil předposlední, když ho od totálního ponížení (prohry i s Janou Bobošíkovou!) nakonec zachránilo pár desetin procenta.

 

 

Mimochodem: jestli právě tohle Sobotka viděl v onom otevřeném okně, k němuž tak moudře promlouval v předvolebním TV šotu, měl ho radši zavřít. Možná by pak knížete nemuseli volit i členové ODS. 

 

Náš prezident nemá příliš formálních pravomocí: návštěva Albánie na jaře, návštěva Slovenska v létě, amnestie na podzim, pár knih o sobě před Vánoci, novoroční projev…. Přesto k němu lidé vzhlížejí s až nezdravým respektem, který nyní ještě zesílí přímou volbou; občanská podpora je prostě vždy víc než hnusný parlamentní handl. 

 

Takže řekne-li kníže na Hradě, že je Kalousek i jeho politický program dobrý a ještě se přičiní o jeho prosazení, bude prostě dobrý. A řekne-li, že ODS je trochu fuj, bude prostě trochu fuj. Nakonec Kalousek se nikdy netajil skromným cílem vybudovat silnou pravicovou stranu, jež rozloží a nahradí ODS. 

 

 

Měl však menší PR problém: sebe. To kníže coby prezident svou modrou a moudrou autoritou navždy vyřeší. Z výše Hradu Kalouska omyje a legalizuje, takže konečně převezme TOP 09 i oficiálně. Ostatně jak on sám nenápadně slíbil na sjezdu TOP 09 na podzim 2011. Být Petrem Nečasem, vyplním rychle formulář pro vstup do TOP 09. Dokud je čas. 

 

Neptejte se mě, jestli je tedy lepší než kníže Miloš Zeman. Není: nejen on, ale především to, co táhne za sebou, připomíná talíř okoralých knedlíků zalitých lacinou desítkou a zaházený vajgly. A věřte mi, že jako účastník jejich sjezdů i pijatyk, vím své. Zavírat nicméně oči nad jedním politikem kvůli jinému politikovi není můj džob. To bývá džob, či spíš úděl, nás, voličů.  

 

Vlastně se jen opakuje historie. Dobře si pamatuju, jak se ve sněmovních volbách 2010 nadchli pro knížete mnozí mladí lidé, kteří kvůli emocím volili proti svým ekonomickým zájmům. Nebo jinak: šli s knížetem na pivo, a protože nikde v hospodě zrovna neviděli Kalouska, nevěřili, že by jim tenhle starý hodný pán s fajfkou jednou nedaroval ani levnou zubní plombu. Teď nevěří znovu.