Je skoro rozhodnuto. Z volebního štábu Karla Schwarzenberga

Je skoro rozhodnuto. Z volebního štábu Karla Schwarzenberga Zdroj: Jan Šibík

První kolo volby: Mohlo to dopadnout hůř

Předpokládám, že výsledek prvního kola prezidentské volby nepřekvapil jenom mne. Co mne překvapilo ještě víc, je fakt, že to překvapení není zase až tak nepříjemné. 

Vyhrál sice Miloš Zeman – to se podle posledních průzkumů dalo čekat. Na druhém místě se octl Karel Schwarzenberg – to sice nevypadalo moc pravděpodobně, ale dalo se to vlastně čekat taky. Co se čekat nedalo, je minimální odstup mezi oběma kandidáty, Schwarzenberg zaostal za Zemanem jen o 0,8%. To je velký úspěch a Zemanovo vítězství tím nabývá lehce paroubkovského rázu.

 

Dal se čekat taky propad Jana Fischera, jeho snaha si to nikde nerozlít dopadla tak, že nikoho moc nerozzlobil, ale příliš málo lidí získal. Pokud jde o jeho někdejší členství v KSČ, nevydržel to a začal se ospravedlňovat. A to bylo to úplně nejhorší, co mohl v té věci udělat.

 

Za zmínku stojí ještě propad kandidáta ODS Přemysla Sobotky. Ačkoli by měl mít spolehlivý stranický background, dopadl ještě o dost hůř než kandidátka KDU-ČSL Roithová. ODS zjevně celou volbu velmi podcenila a řekl bych, že v koalici na to doplatí.

 

 

Ve velmi choulostivé situaci se octlo vedení ČSSD, jmenovitě pánové Sobotka, Zaorálek a Dienstbier. Ačkoli poslední z nich coby oficiální kandidát ČSSD dopadl vlastně docela slušně, stačilo to jen na čtvrté místo. Všechny tři je teď Zeman bude dohromady mít moc rád. Co udělá ČSSD pro druhé kolo? 

 

Při prezidentské volbě v roce 2003 to mělo vedení strany jednoduché, volilo se v parlamentu a tajně. A tak ho tehdejší vedení (v němž figurovali už Sobotka i Zaorálek) napřed zemana veřejně navrhlo, a pak ho poslanci a senátoři ČSSD tajně nezvolili. To teď nepůjde. V současné situaci by byla od Sobotky a Dienstbiera odvaha už jen to, kdyby rozhodnutí o podpoře Zemana nechali na voličích. To Dientsbier hned o skončení voleb naznačil, ale strana nakonec poklesla v kolenou svého budoucího kata pro druhé kolo podpořila.

 

 

Je otázka, jaký to bude mít dopad. Většina Dienstbierových voličů by v druhém kole Zemana tak jako tak podpořila (nemají vůči Zemanovi ty zábrany jako pánové Sobotka a Zaorálek, nikdy mu nic neprovedli a taky on v případě svého zvolení nemůže nic provést jim). Doporučení má ovšem jakousi váhu.

 

To platí i pro případná doporučení  ostatních vyřazených kandidátů. Sobotka, Roithová a v podstatě i Fischerová už podpořili Schwarzenberga, Franz se ještě rozmýšlí. Nejvíc ovšem záleží na těch, co volili Fischera. Ten byl po vyhlášení výsledků dosti rozladěn a nevyjádřil se (má to těžké, Schwarzenbergovi stoupenci ho v posledních dnech kritizovali za členství v KSČ, což nepochybně přispělo jak k jeho ztrátě, tak ke Schwarzenbergovu zisku).

 

Výsledek druhého kola je tedy víc než nejasný. Ale zaplaťpánbůh aspoň za tu nejasnost. Je to vlastně docela dobrá zpráva. 

 

Více textů autora najdete v jeho politickém zápisníku Události na adrese bohumildolezal.cz.