Zeman - Kníže

Zeman - Kníže Zdroj: Jan Ignác Říha

Staří proti mladým, levice proti pravici, venkov proti městu, Zeman proti Schwarzenbergovi

Prezidentské volby ukázaly, že naše republika je nehomogenní a že v naší zemi proti sobě stojí proti sobě dvě fronty. Vítězové prvního kola prezidentských voleb jsou ztělesněním zásadního rozporu, který rozděluje občany naší země.


Občané svými hlasy jasně vyjádřili, kde u nás leží hranice civilizací a kde se střetávají hodnotové systémy. Není překvapující, že polarita výsledků prvního kola prezidentských voleb odráží věčný rozpor mezi bohatými a chudými, městem a venkovem, pravicí a levicí.

 

Kníže je reprezentantem pravice, bohatých, vzdělaných a městských lidí. Lidí, pro které je základní hodnotou svoboda, demokracie a tržní systém. Bimbo z Vysočiny reprezentuje pravý opak: Ty levicové, chudší, méně vzdělané a venkovské lidi. Lidi, pro které je důležitá ochranitelská role státu, protekcionismus a nostalgická vzpomínka na osmašedesátý rok. Hodnoty přesně opačné, než reprezentuje kníže.

 

 

Teprve druhé kolo ukáže, zda je v naší zemi více levičáků, nebo pravičáků. Vzhledem k tomu, že (levicoví) voliči Jiřího Dienstbiera budou v druhém kole s největší pravděpodobností bez váhání volit Zemana, mám strach, že přes povzbudivý výsledek Karla Schwarzenberga v prvním kole prezidentské volby v tom druhém kníže pohoří. 

 

Lid této země totiž odjakživa více než na vzdělanost a kultivovanost, kterou reprezentuje kníže, dá na buranství, plebejství a upocenou lidovost. Proto jsem si téměř jist, že příštím prezidentem České republiky bude plebejský dinosaurus Bimbo.