Jan Šibík byl napaden ochrankou České televize

Jan Šibík byl napaden ochrankou České televize Zdroj: Foto Blesk - David Malík, Martin Hurda

Jan Šibík byl napaden ochrankou České televize
Jan Šibík byl napaden ochrankou České televize
Jan Šibík byl napaden ochrankou České televize
4
Fotogalerie

Jan Šibík vs. agresivní ochranka aneb co se taky dělo na superdebatě

Jan Šibík navštívil v minulosti řadu světových konfliktů. Že se ale s projevem nečekaného a hlavně neopodstatněného násilí setká i v Česku, a to dokonce na schodech Kongresového centra před začátkem čtvrteční prezidentské superdebaty, to vyvedlo z míry i protřelého fotoreportéra Reflexu.

 

K čemu došlo? Šibík se ve čtvrtek vypravil do Kongresového fotografovat poslední předvolební debatu všech devíti prezidentských kandidátů v režii České televize, ale až na místě si uvědomil, že zapomněl novinářský průkaz. Ochranka ho proto odmítla pustit do budovy.

 

„A tak jsem ochrance nejdřív nabídnul štos vizitek, a při odchodu jsem si vzpomněl, že mám kopii průkazu v iPadu,“ popisuje Šibík. Potom, co ji ukázal jednomu z členů ochranky a on ho opět odmítl vpustit, došlo mezi fotoreportérem Reflexu a ochrankou k ostřejší výměně názorů.

 

„Tykal mi, řekl jsem mu, aby mi netykal, pak mě čapnul za foťák. A když jsem mu řekl, že přece novinářský průkaz mám, i když jen v digitální podobě, a že půjdu dál, odpověděl: ‚Nepůjdeš!‘, popadl mě a srazil mě k zemi,“ vzpomíná fotograf na zapeklitou situaci.

 

Vyřešil ji až zásah šéfa ochranky, který Šibíka poznal a zavedl ho do budovy, kde se mu omluvil. Omluvy se nakonec dočkal i od oddělení komunikace a marketingu ČT. Podle ředitelky Daniely Němcové byl však pro akreditované novináře určen jiný vchod a fotograf Reflexu se snažil dostat do budovy vstupem pro akreditované diváky.

 

Šibík to ale vnímá jinak. „Byl to tehdy prostě naschvál jednoho idiota, tou samou cestou totiž šli i další novináři, shodou okolností i kluci z Blesku, na které jsem křiknul: ‚Foť to,‘ ale oni se o to možná v té chvíli už starali sami.“ Podívejte se na jejich záznam incidentu:

 

 

„Uznávám svoji chybu, neměl jsem si zapomenout novinářský průkaz, vadí mi ale, že agentura zaměstnává lidi, kteří řeší drobné problémy pacifikací,“ dodává Šibík.