Poodří

Poodří Zdroj: Radim Holiš

Dejte sbohem šedé Ostravě a projeďte se okolními lužními lesy

Tenhle cyklovýlet vám nabídne jeden velký kontrast. Omrzelo se vám ostravské panorama? Prozkoumejte na kole jeho okolí. Trochu klidu na projížďce lehkým terénem najdete v lužních lesích Chráněné krajinné oblasti Poodří.

 

Z ostravské části Bělský les se vydáme Husarovou ulicí po cyklotrase A směrem na Výškovice. Za Výškovicemi se napojíme na červenou turistickou značku (TZ) vedoucí souběžně s cyklotrasou A a kolem vlakové zastávky Polanka nad Odrou dojedeme do Dolní Polanky.

 

Červená TZ společně s cyklotrasou uhýbá doleva. Držíme se stále na ní a kolem soustavy rybníků, z nichž největší je Pastevní, dojedeme k Národní přírodní rezervaci Polanská Niva s meandrující Odrou a lužními lesy.

 

Na dohled řeky Odry pokračujeme stále po červené TZ a kolem další soustavy rybníků dorazíme do Bezručovy osady, která je součástí Jistebníku. Červená značka tam končí, proto dále budeme pokračovat po modré. Po několika kilometrech vjedeme do Chráněné krajinné oblasti Poodří a přes Bažantulu, Studénku a Sladkou díru došlapeme na rozcestí Bartošovice, kde opustíme modrou značku.

 

Cykloklub obtížnost 1Cykloklub obtížnost 1|Reflex.cz

Náročnost:
lehká a rovinatá trasa

Délka:
50 km

Převýšení:
cca 200 metrů

Doporučené kolo:
trekingové, možno projet i s croozery

 

Následně delší dobu pojedeme po různých cyklotrasách a neznačených cestách. Nebojme se však, trasa je orientačně nenáročná. Kolem Dolního Bartošovického rybníku přijedeme do obce Bartošovice, v níž se napojíme na cyklotrasu č. 5, která vede po hranici CHKO Poodří.

 

Projedeme Novou Horkou, kde si můžeme zvenčí prohlédnout zámeček, o němž se dochovaly první zmínky již ze 14. století a po bouřlivé historii byl naposledy přebudován po požáru ve století devatenáctém. Prohlídky veřejnosti bohužel nejsou možné, protože zámek v současnosti slouží sociálním účelům.

 

Po Jantarové cyklostezce tak pokračujeme dále přes Albrechtičky a Petřvaldík do obce Košatka. Za poslední jmenovanou obcí využijeme cyklotrasu L vedoucí na Proskovice. Několik set metrů před nimi však odbočíme vlevo na místní zelenou značku a obec objedeme.

 

Na rozcestí Pod Sokolovnou odbočíme opět vlevo, tentokrát na červenou značku, která nás dovede až do Staré Bělé. Před Starou Bělou (na Blanické ulici vedoucí od Majerovcí) se ještě naposledy dáme doleva a po chvíli se napojíme na modré značení, které nás dovede zpět na start výletu v Bělském lese. Únavu potom můžeme rozpustit při návštěvě nedalekého aquaparku.

 


Zobrazit místo Ostrava na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu