Hrubá Skála

Hrubá Skála Zdroj: Profimedia.cz

Udělejte si výlet do ráje pro cyklisty... Českého ráje

Po Zlaté stezce Českého ráje vystoupáme na vrchy Kozákov a Tábor a kolem hradu Trosky a zámku Hrubá Skála se vrátíme do Turnova.

 

Turnova vyrazíme po zelené turistické značce (TZ) proti proudu řeky Jizery. V obci Rakousy zelená značka údolí opouští, budeme se jí však držet i nadále, až pod zříceninu hradu Zbirohy ze 14.století.

 

Po silnici budeme pokračovat až do Besedic, kde se napojíme na červenou TZ – Zlatou stezku Českého ráje, která nás přes Koberovy povede táhlým stoupáním až na Hamštejnský hřbet a na vrch Kozákov s rozhlednou a turistickou chatou.

 

Cykloklub obtížnost 3Cykloklub obtížnost 3|Reflex.cz

Náročnost:
kopcovitá trasa střední obtížnosti, croozery nedoporučujeme

Délka:
56 km

Převýšení:
cca 1200 metrů

Doporučené kolo:
horské (MTB)

Z Kozákova budeme pokračovat stále po červené TZ přes Bezděčín do Skuhrova, kde červenou značku vyměníme za modrou. Po ní dojedeme až do Lomnice nad Popelkou. Zde si můžeme prohlédnout novogotickou radnici na náměstí nebo navštívit městské muzeum.

 

Kratší odpočinek nám prospěje, protože nás čeká stoupání na vrch Tábor. Z Lomnice vyrazíme po cyklotrase č. 4171, po níž pojedeme až do Chlumu. Odbočíme zde vpravo a po červené TZ dojedeme až na vrchol.

 

Tábor, na jehož vrcholu je rozhledna a barokní kostel Proměnění Páně, je vyhledávaným poutním místem. My však budeme pokračovat po červené TZ až do obce Košov, kde odbočíme vlevo na modrou TZ a po ní přes Ředice, Dáčov a Bítouchov dojedeme do Rovenska pod Troskami.

 

Po modré TZ budeme pokračovat až do Borku, kde odbočíme na žlutou TZ. Pozor, pojedeme po ní jen několik set metrů - u Rokytnického rybníku budeme přejedeme na silnici mířící na Hrubou Skálu. Původní hrad (dnes zámek) Hrubá Skála byl postaven v 14. století, později byl mnohokrát přestavován a současnou romantickou podobu získal v polovině 19. století.

 

Od Hrubé Skály nás červená TZ dovede až zpět do Turnova. A pokud nám zbudou síly, můžeme výlet zakončit návštěvou turnovského Muzea Českého ráje.

 


Zobrazit místo Turnov na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu