Hardegg

Hardegg Zdroj: MONIKA TOMÁŠKOVÁ / MF DNES / Profimedia

Národním parkem Podyjí

Cyklovýlet ze Znojma nás provede částí Národního parku Podyjí, zavede nás na nádherné vyhlídky na české i rakouské straně hranice, mezi vinice a prohlédneme si světoznámý Malovaný sklep v Šatově.


Cyklovýlet začíná nedaleko hráze přehrady Znojmo, ve stejnojmenném městě. Vyrazíme po cyklotrase č. 5000, po které pojedeme až mezi obce Konice a Popice, kde odbočíme vpravo na cyklotrasu č. 5001. Cestou si můžeme odskočit několik set metrů mimo trasu výletu na vyhlídku Sealsfieldův kámen.

 

Vyhlídka je pojmenována po spisovateli-rodákovi z nedalekých Popic Charlesu Sealsfieldovi (vlastním jménem Karel Postl) – překrásný výhled ale rozhodně stojí za námahu.

 

Cykloklub obtížnost 3Cykloklub obtížnost 3|Reflex.cz

Náročnost:
trasa lehké až střední obtížnosti bez technických pasáží

Délka:
61 km

Převýšení:
cca 1000 metrů

Doporučené kolo:
trekingové, trasa je sjízdná i pro croozery

Po cyklotrase č. 5001 pokračujeme dále, přes Havraníky až na křižovatku cyklotras. Na ní odbočíme vpravo a pokračujeme po cyklotrase č. 5000 přes visutý most přes Dyji, Šobes až na rozcestí U Milíře, kde opustíme trasu č. 5000 a pokračujeme po té s číslem 48. Povede nás přes Lukov do Čížova, kde 48 opustíme a vyrazíme po cyklotrase č. 5003 směrem na Hardegg.

 

Cestou si můžeme opět odskočit na vyhlídku, tentokrát na Hardeggskou. Dyje dříve vymezovala státní hranici, most přes ní nás dovede do rakouského městečka Hardegg ze kterého se vydáme po silnici směrem na Merkersdorf, stále po silnici do Niederfladnitzu.

 

V něm odbočíme vlevo a pokračujeme do Retzbachu a přes Retzbach se vrátíme zpět do Česka, k obci Hnanice. Před obcí Hnanice odbočíme vpravo na naučnou stezku „Za historií, vínem a opevněními“, která nás zavede do Šatova.

 

V Šatově si můžeme prohlédnout známý Malovaný sklep vytvořený katovským rodákem Maxmillianem Appelatauerem. Odtud pokračujeme do Havraníků a kousek za obcí se napojíme opět na cyklotrasu č. 5000, která nás dovede na místo, z něhož jsme ráno startovali.

 


Zobrazit místo Znojmo na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu