Potštejn

Potštejn Zdroj: Profimedia.cz

Podhůřím Orlických hor ke zřícenině Potštejn

Cyklovýlet podhůřím Orlických hor přináší kromě krásné krajiny, kterou projedeme, i několik tipů na kulturní a historické zajímavosti. Mezi jinými Muzeum krajky ve Vamberku s až neuvěřitelnými výtvory, renesanční zámek Doudleby nad Orlicí, zříceninu gotického hradu Potštejn a je zakončen velmi příjemným úsekem podél Divoké Orlice.

 

Nástupním i cílovým místem tohoto cyklovýletu je Žamberk.

 

Trasa tohoto cyklovýletu začíná na náměstí v Žamberku, ze kterého vyrazíme po modré TZ směrem na Popluží a Litici nad Orlicí.

 

Cykloklub obtížnost 3Cykloklub obtížnost 3|Reflex.cz

Náročnost:
středně obtížná trasa, několik technicky obtížných úseků

Délka: 51 km

Převýšení: cca 1000 metrů

Doporučené kolo: trekové nebo horské (MTB), spíše nevhodné pro croozery

Modrá značka se vine na dohled od Divoké Orlice, prochází osadami Popluží a Bohousovice a končí v Litici nad Orlicí, kde si můžeme vyšlápnout na hrad Litice.

 

Z Litice náš výlet pokračuje po červené TZ stále podél Divoké Orlice přes Brnou až do Potštejna, kde můžeme navštívit další hrad. Z Potštejna vyrazíme po cyklotrase č. 4321 a přes Vrbice se dostaneme na křižovatku u Suché Rybné, kde zahneme vpravo a po silnici dojedeme do Doudleb nad Orlicí.

 

Milovníci terénních sjezdů mohou silnici nahradit modrou turistickou značkou, sjezd je však místy velmi prudký. V Doudlebech se napojíme na modrou TZ, po které dojedeme údolím Zdobnice přes Vamberk, Libštejn, Pekelec až do Slatiny nad Zdobnicí.

 

Ve Slatině opustíme modrou TZ a po silnici zamíříme na Kameničnou a Houkov. V Houkově si opět najdeme modrou, po které dojedeme na místo startu v Žamberku.




Zobrazit místo Žamberk na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.