Karlštejn

Karlštejn Zdroj: Profimedia.cz

Z Prahy na Karlštejn

Dominantním cílem cyklovýletu je nejznámější český hrad Karlštejn. Zpáteční cesta kopíruje tok řeky Berounky. Po ceste si budete moct prohlédnout sousoší Kalvárie v Dobřichovicích nebo se vykoupat v Berounce pod jezem v Černošicích-Mokropsích. 

 

 

Nástupním místem této trasy je stanice metra Luka, metrem lze kolo bezplatně přepravovat na zadní plošině každého vagónu.

 

 

 

Od stanice Luka se napojíme na cyklotrasu č. 0013, která nás vyvede sídlištěm směrem na Řeporyje, skrze které projedeme stále po cyklotrase 0013 na Ořech a Chýnici.

 

 

 

Cykloklub obtížnost 2Cykloklub obtížnost 2|Reflex.cz


Náročnost:
lehká, bez technicky obtížných úseků

Délka: 51 km

Převýšení: cca 400 metrů

Doporučené kolo: trekové nebo horské (MTB), vhodné i pro croozery

 

 

 

Po stejné cyklotrase pokračujeme na Kuchař, Trněný Újezd a Mořinu. V Mořině cyklotrasa 0013 uhýbá prudce vpravo, následujeme ji. Nad Mořinou si můžeme prohlédnout Dub Sedmi Bratří a odtud je to na Karlštejn coby kamenem dohodil.

 

 

 

Karlštejně musíme dát pozor na prudkém sjezdu k Berounce, kde je pohyb cyklistům zapovězen! Beztak ho ale znemožňují proudy turistů stoupající směrem k hradu. U Berounky se dáme po silnici vlevo, jedeme po jejím levém břehu, po silnici směrem na Hlásnou Třebáň.

 

 

 

Hlásné Třebáni převedeme kolo po lávce k nádraží a přímo po pravém břehu vyrazíme po cyklotrase č. 3 ku Praze. Tuto cyklotrasu si budeme hlídat až do Prahy. Vine se střídavě po obou březích Berounky a prochází postupně Řevnicemi, Dobřichovicemi, Lety, Všenory, Mokropsy, Černošicemi, Radotínem, Lahovicemi a Chuchlí a dovede nás až k Barrandovskému mostu.

 

 

 

Za ním pokračujeme stále po břehu, tentokrát už Vltavy, a k veslařskému klubu, kde cyklostezka končí a je třeba vystoupat ke Strakonické ulici. Na nejbližším možném semaforu ji přetneme a Nádražní ulicí dojedeme k cíli našeho výletu – Smíchovskému nádraží.

 

 

 


Zobrazit místo Karlštejn na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.