heydrich

heydrich Zdroj: Profimedia.cz

Reinhard Heydrich filmovým „hrdinou“? Na stříbrném plátně vydržel skoro 60 let

Bezmála dvacítka herců si v průběhu let zahrála před kamerou zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Poprvé pronikl Haydrich na stříbrné plátno necelý rok po své smrti, okolnosti heydrichiády citelně zasáhly německé filmaře, kteří před Hitlerem utekli do USA.

 

Slavný Fritz Lang uvedl v roce 1943 snímek Hangmen Also Die!, na němž spolupracoval s dramatikem Bertoltem Brechtem. Do role Heydricha si vybrali svého krajana Hanse Henricha von Twardowski, který byl zapřísáhlým antifašistou, stejně jako jeho kolegové musel z Německa utéci a pak v Hollywoodu hrál především německé důstojníky, což bral jako svou morální povinnost. Lang se zaměřil především na represe, jež nastaly po atentátu na Heydricha.

 

Další Němec v Hollywoodu, Douglas Sirk, přišel ve stejném roce se snímkem Hitler´s Madman a opět s heydrichiádou. Zastupujícího říšského protektora ve válečném dramatu hrál John Carradine, výrazná osobnost a zakladatel početného hereckého rodu. V roce 1943 se filmaři neměli šanci opřít o komplexní informace, jejich projekty tedy počítaly se značnou fabulací, nicméně podstatu událostí vystihují.

 

Hned dvakrát hrál Heydricha britský herec David Warner (má na kontě takřka dvě stovky rolí, jednu například v Titaniku), poprvé v oceňovaném seriálu Holocaust z roku 1978. Tahle sága na příběhu rozvětvené židovské rodiny obšírně opisuje tragédii druhé světové války. Podruhé hrál Warner Heydricha o sedm let později v americkém dramatu Hitlerova SS: Portrét zla.

 

 

Bezkonkurenčně největší prostor ovšem dostal Heydrich ve výborném televizním dramatu Konference ve Wannsee (2001). Film rekonstruuje schůzku nacistických pohlavárů, kteří se v roce 1942 sešli na předměstí Berlína u jezera Wannsee, aby tu probrali konečné řešení židovské otázky. Hereckému ansámblu dominuje Brit Kenneth Branagh, který své pojetí Heydricha nestavěl na fyzické podobnosti, ale na (úspěšném) pokusu proniknout k podstatě zla.

 

S postavou Heydricha se vypořádali i čeští filmaři. Nejdůkladněji Jiří Sequens v dramatu Atentát (1965), v němž vcelku věrně a sugestivně zachytil příběh atentátníků. Heydricha mu hrál německý herec Siegfried Loyda. Otakar Vávra svěřil roli Heydricha ve svém válečném eposu Sokolovo (1975) také Němci Hannju Hassemu. Naposledy se Heydrich objevil na plátně ve snímku Petra Nikolaeva Lidice (2011), hrál na housle a měl tvář německého herce Detlefa Botheho.