Monika Divišová

Monika Divišová Zdroj: Archív

1.2. - Jan Klinský si v pardubickém Fresh & Go nijak zvlášť nepošmáknul: Kuřecí maso s houbami, bambusovými výhonky a rýží. Skutečné složení: bambusové výhonky, rýže, kuře, houby, cuketa, cibule, hrášek, brokolice. K tomu 500 ml třešňové coly, 2 plastové vidličky, nůž a ubrousek. K tomu tác s barvou 'UHO speciál'. 5 bodů z 10.
2.2. - Jan Klinský: Pizza Bismark - slanina, vejce, mozarella, sugo. Skvělé těsto, kvalitní suroviny, milá a vstřícná obsluha. Dávám 9/10 bodů protože 10 má Pán Bůh :-) cena 99,- Kč, pizzeria Comoda, Pardubice.
3.2. – Jan Klinský: Dnes trávím den v Chrudimi a tak sem se rozhodl neochudit vas o Chrudimskou specialitu. Asijská restaurace - Česká kuchyně. Jídlem je kuřecí řízek s hranolky a bohatou oblohou. Řízek byl výborný hranolky tragické. Dávám 3/10, cena 70,- Kč.
7.2. – Jan Klinský: Dnes jsem si dal kuřecí steak s hranolky, a kolu. Mixgrill Pardubice, cena 69,- Kč, hodnocení 8/10.... Je to moje nejoblíbenější jídlo z tohoto bistra, kuře skvěle ochucené, granolky nepřipálené jako od chrudimské konkurence. :)
8.2. – Jan Klinský: Dnešek trávím u rodičů a tak mi oběd připravila sestra. Jedná se o krupicovou kaši s cukrem a jahodami. Jahody v počítači na té fotce z telefonu vypadají vybledlé, ale ve skutečnosti byly krásně červené. Kaše byla hutná a výborná. Dávám 8/10.
12
Fotogalerie

Jan Klinský

Jan Klinský

Věk: 21 let

Povolání: prodavač v obchodu s mobilním příslušenstvím

Bydliště: Chrudim, Pardubice

Jak obědvá: S podmínkami paviána v zoo, uprostřed pasáže obchodního centra, na stánku,  před zraky sta okolojdoucích lidí a pravidelně jednoho až dvou důchodců se slinou na bradě. Plastovými příbory s devadesátiprocentní lámavostí. Jím jídlo od asijských spoluobčanů nešetřících nakládáným krouhaným zelí a zálivkou z rýžového kořene, zapíjím to řezanou kolou (voda/kola) a uklidňuju u toho žlučník.

 

Radka HozmanováRadka Hozmanová|ArchívNázor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové

Jan je typem jangové fyzické konstituce a je vidět, že to je jeho tělu příjemné a automaticky sahá po těchto stylech příprav. Ovšem je potřeba se zamyslet nad vícero parametry v jeho stravování. V první řadě – zdraví každého z nás je naše největší bohatství a to si uvědomíme až když začneme cítit jistý pocit nezdraví.


Jan je mladý kluk, nemá pohyb při zaměstnání, stojí víceméně za pultem. Měl by si najít klid a prostor, kde si sedne a v klidu bude jídlo i žvýkat! To, co se nesežvýká, se nestráví. On bude typ, co tzv. přibírá „ze vzduchu“. Jeho vizáž svědčí o tom, že jí hodně jangových (těžších) jídel. On sám dobře teplo kumuluje, takže by měl odlehčit.


Zatěžuje hodně orgány elementu ohně, srdíčko a tenké střevo, a tím vysiluje svoje ledviny a močový měchýř, orgány elementu vody. Lidi jeho konstitučního typu, co se živí podobným stylem (hodně smaženého, pečeného, masa, málo zeleniny) brzy šediví, neboť je to i znakem oslabení ledvin.


Také začnou mít trable s vysokým tlakem, pocením, dušností, neboť  ledviny jsou oslabené a ničím, co je posiluje nejsou opečovávány ( minerály, kořenová zelenina). To je princip z dynamiky pěti prvků – voda hasí oheň = ledviny nemají sílu a energie vyběhne nahoru živelně k srdci a to je ta horkost v těle a pak následně i v mysli, člověk jedná impulsivně tak, jak mu jeho energie vystřelí nahoru (Říká se nohy v teple, hlava v chladu – tzn. tak to má být, aby došlo k vyrovnání).


Doporučuji zásadně překopat jídelníček. Zařadit kvalitní polysacharidy, rýže, celozrnná rýže někdy namíchaná měkce uvařenou obilovinou, bulgur, jáhly, kroupy (čistí od tuků), celozrnné těstoviny (ne z bílé mouky, ale špaldové, grahamové, s řasou spirulina). Dobře uvařené a ochucené fazole (vařené v papiňáku spolu s řasou Kombu) vám dají také bílkoviny a pomohou obměnit jídelníček vzhledem ke stálé volenému masu. Výborná je i červená čočka i jako zavářka do polévek. Rozmanitě upravené druhy zelenin (vláknité, listové i kořenové)


Preference jsou lehké typy příprav – vařené v páře, blanšírované, výborný je presovaný salát, nakládaná zelenina. Jane, zkuste namísto masa volit i dušenou rybu, nebo zeleninu, která bude obalená a i osmažená (zeleninové nebo dýňové karbanátky s ovesnými vločkami). Výborné by bylo pro vás, pokud byste se naučil jíst kaše – ovesnou, jáhlovou a dobře si je ochutit ať na sladko, nebo na slano (organickou sojovou omáčkou, ne tou ze supermarketů; k dostání v obchodech se zdravou stravou) a doplnit zeleninou, když by byla orestovaná na kvalitním oleji.


Zkuste si krupičnou kaši sladit obilnými slady (rýžový), jsou to polysacharidy, nikoliv jednoduché cukry, zatěžující slinivku. Doporučuji Vám nepoužívat mikrovlnnou troubu, neboť teplo se do ohřívaných potravin dodává jiným způsobem, než by bylo z pohledu energií pro zdraví vhodné.


Také houby shitaké pomáhají snižovat teplotu těla, lze je přidat při vaření zeleninových vývarů  zeleninových pokrmů typu „ do jednoho hrnce“, vhodné jsou ale i k masu, příklad s dušenou zeleninou jako příloha. Bylinné čaje – mátový. Bylo by toho daleko více na doporučení.  Určitě ale začněte se stravou jinak, a také to chce fyzický pohyb. Držím pěsti, jaro je symbol nových začátků.

 

Monika DivišováMonika Divišová|ArchívNázor výživové poradkyně Moniky Divišové:

-    Jan si evidentně umí vybrat vyvážené jídlo, například sendvič z Emporia nebo rýže s masem a zeleninou.

-    Ostatní dny však výběru nevěnuje příliš velkou pozornost, protože jinak si tu horu hranolek a smažených řízků nedovedu vysvětlit.

-    Pokud si večer nedává pravidelně velký zeleninový salát a ke snídani vločkovou kaši, tak se jeho způsob stravování určitě brzo bude odrážet na jeho zdravotním stavu – nadváha, spánek, zažívání, pleť, bolesti hlavy a časem i větší zdravotní problémy.