Ivana Jelínková

Ivana Jelínková Zdroj: Archív

1.2. - Ivana Jelínková jedla ve školní jídelně v Poděbradech: Tradičně počesku připravované lasagně s kuřecím masem a poměrně neurčitou, nejspíše sýrovo-protlakovou omáčkou. Nejpozitivnější stránkou byla jejich dostatečná teplota, ne vždy dostáváme jídlo v patřičné teplotě... Co se týče chuti, neohromila ani neurazila, proto průměrný počet bodů 5/10. Školní třešňový kompot je klasika, chutná tak jako chutnal i za našich školních let. Cena: 46 Kč.
2.2. - Ivana Jelínková: Z výjimečných důvodů jsem dnes neobědvala ve školní jídelně, ale doma a mnoho času na vaření také nebylo, chtělo to vymyslet nějakou rychlovku. V rodině se snažíme často zařazovat do jídelníčku rybu  a tak zvítězila čerstvá porce okouna. Česnekem v jídle se také mnoho pokazit nedá, ještě trocha citrónového pepře a olivový olej. Po jídelníčku ve škole, dáváme přednost i zdravějším příloze a kuskus se vaří sám. Celá příprava oběda mi nezabrala víc než půl hodiny. Neskromně si dávám devítku. -1 bod odčítám za stolování a obsluhu :) Cena oběda: Největší položkou byla samozřejmě ryba, a čerstvá rajčata, cenu oběda odhaduji zhruba na 60-70Kč. Hodnocení 9.
3.2. – Ivana Jelínková: Pečené kuře s domácí nádivkou. Dnes jsou pololetní prázdniny a tak se v jídelnách nevaří. Volba padla na osvědčenou restauraci u Poděbrad. Vybírala jsem z hotovek. Bohužel jsme si na jídlo museli poměrně počkat, byť jsme tu byli úplně sami. Jidlo bylo docela přemaštěné a studené. Nejlépe z toho nakonec chutnala právě nádivka. A i když to příjemná obsluha kompenzovala pozorností podniku, v podobě sladkého dezertu, hodnotím 6 body. Restaurace Na Střelnici, Poděbrady, cena: 72,- Kč
6.2. – Ivana Jelínková: Vepřová kýta s dijonskou omáčkou a pšeničným bulgurem. Hodnocení: 10, doma. Chřipkový bacil, mě připravil o další oběd ve školní jídelně a tak bylo třeba se opět vrhnout na vaření. Nejpracnější na tomto jídle je omáčka. Snažíme se z jídelníčku vytěsnit mouku a tak místo jíšky je omáčka dělaná ze zeleninového základu. Díky hořčici je pak lehce pikantní. Bulgur je výborná varianta místo rýže. Náklady na porci oběda se pohybují okolo 60,- Kč.
7.2. - Iva Jelínková: Kuřecí maso s rýží. Tradičně bezpohlavní oběd univerzální chuti. Neurazí, nenadchne. Ovšem hitem jídelny je tento vymáčený zelný salát, který máme minimálně 2x do týdne. V podstatě k čemukoli. Školní jídelna, hodnocení: 4/10, cena 46Kč
17
Fotogalerie

Ivana Jelínková

 

Ivana JelínkováIvana Jelínková|ArchívIvana Jelínková

Věk: 35 let

Povolání: pedagog a ICT koordinátor ve speciální základní škole

Bydliště: Poděbrady/Nymburk

 

Jak obědvá: Jako většina zaměstnaných, v týdnu na pracovišti. V mém případě to je malá školní jídelna s dováženými obědy z velké školy. Což je také důvod mé přihlášky. Chci ukázat, co všechno se dá ještě v současném "zdravém školství" vidět na talíři. O víkendech se snažíme s rodinou vařit v kombinaci česká kuchyně ve zdravém kabátě.

 

Radka HozmanováRadka Hozmanová|ArchívNázor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové

Celkový dojem ze všech pokrmů ze školní jídelny je vodnatý, vyzařuje málo energie. Podpořím snahu vyloučit bílou mouku, která okyseluje naši krev a vytváří stejný efekt jako bílá mouka v našem těle.


Okyselení (jinovost) způsobuje únavu a kvalita krve pak je živnou půdou pro další infekce, nebo náchylnost k nemocem. Doporučím vám na zahušťování zeleninových směsí používejte škrob kuzu. Má zásaditý charakter a je velkým lékem pro naše střeva. Lze z něj vytvořit i omáčku na zahuštění k masům, smaženým, např. zeleninovým karbanátkům.


Zkuste přidat do jídelníčku kvalitní polysacharidy, jako je dobrá, kvalitní rýže, i celozrnná, neboť má v sobě vlákninu a další vitamíny. Začleňte celozrnné těstoviny, jáhly i bulgur – ten již znáte-  ( na sladko i na slano se zeleninou).


Na soustředění je výborná jangová pohanka, zejména v zimním období. Používejte různé druhy zelenin, různě upravené – vláknité typu dřeva, mající více aktivizující a čistící charakter. Kulaté druhy zase jsou více relaxační, zklidňující a obsahují více potřebných minerálů.


Doporučuji polévky, ať husté v období chladné zimy, tak i lehké zeleninové vývary zahuštěné i červenou čočkou. Nezapomeňte na luštěniny, je to dobrý zdroj síly a vitality, podporujete tím ledviny a močový měchýř. Vše připravujte na kvalitních panenských bio olejích (sezamový, slunečnicový, příležitostně olivový - je však těžší).


Ochucujte mořskou solí (má organické minerály), i tak jen minimálně, spíše se naučte používat organickou sóju obsahující enzymy, takže vaše trávení nebude líné. Začleňte minerály v podobě chutně upavených mořských řas. Pomáhají zklidňovat po náročných situacích ve škole. Zkuste miso polévku a banča čaj na odkyselování krve.

 

 

Monika DivišováMonika Divišová|ArchívNázor výživové poradkyně Moniky Divišové

- Pro Ivanu pochvala za domácí dobroty – bulgur, zelenina, omáčka bez mouky – vypadá to, že dbá na pestrost, lehkost a vyváženost připravovaných jídel. Opět by se hodilo více čerstvé zeleniny.


- Pohled na školní jídelnu mě, jako odborníka, uvádí do rozpaků nebo možná až k pláči. Díky dlouholeté praxi nutričního poradenství a osobní práci s klienty se denně setkávám s lidmi, kteří už si uvědomují, že jídlem mohou předejít spoustě zdravotních problémů. Kde jinde bychom měli začít se zdravou výživou, než ve školní jídelně?

- Pokud děti konzumují jídla s vysokým obsahem cukru (koblihy, kakao, nudle s mákem) dochází takzvaně k výkyvům hladiny krevního cukru. Prakticky to znamená, že se snižuje schopnost soustředění, hyperaktivita, snižuje se imunita a v neposlední řadě je velmi zatížená slinivka, což zvyšuje riziko cukrovky. O velké energetické hodnotě takových jídel a jejich souvislosti s obezitou ani nemluvím.