Ondřej Fukal

Ondřej Fukal Zdroj: archiv Ondřeje Fukala

Z asfaltu v polích nejsem nadšený. Cyklista s duší závodníka odpověděl na dotazník Cykloklubu Reflexu

V pracovním životě vrcholový manažer, v tom civilním vášnivý cyklista. Čtyřiačtyřicetiletý Ondřej Fukal... a odpověděl na dotazník Cykloklubu Reflexu.


Odkud jsi?

Jsem z Prahy 9, z okrajové části – po nasednutí na kolo jsem na polní cestě během pěti minut.

 

Kolikrát jsi byl v posledním týdnu na kole?

Ani jednou a vůbec to letos byla bída, díky rekonstrukci našeho bydlení jsem letos v létě spíš než na kole jezdil po prodejnách koberců a světel.

 

Jaký typ kola máš?

Mám jak horské kolo (celoodpružený rám Merida NINETY-SIX, přední vidlice Manitou Skareb, osazení standardní Shimano), tak i silničku. Nevím ale, jaké značky rám je, už když jsem ho kupoval, tak byl snad podesáté přelakovaný. Je ale dost vysoký, to mi k mým 190 cm vyhovuje.

 

Po jakém terénu nejraději jezdíš?

Z kopce, nejlépe po přehledné lesní cestě. Popravdě jediné, co fakt nemusím, jsou kořeny. Jednak obyčejně kloužou, a i když mám odpruženou zadní stavbu, tak stejně to není ono. Jinak mohu cokoli, asfalt v polích v protivětru samozřejmě s trochu menším nadšením.

 

Používáš nějaký sporttester, cyklocomputer, GPS navigaci nebo GPS aplikaci v telefonu?

Mám teď nově GARMIN Forerunner 110. Jsou to v podstatě tréninkové hodinky s integrovaným GPS přijímačem. Myslím, že jsou vcelku fajn, jenom obyčejně chvíli trvá, než si najdou satelity, a tak si často „odmáčknu“ start, až když už jedu.

 

Absolvoval jsi v posledním roce nějaký závod?

Jako první letošní závod jsem jel na jaře na Šela Maratonu, to bylo fajn. Potom jsme jel ještě pár dalších závodů, pravidelně s přáteli také jezdíme každé léto na Salzkammergut Trophy do Rakouska, tak to se mi taky líbilo, i když v Alpách člověk nikdy neví, jaký bude počasí. Letos pršelo, ale před pár lety byl i sníh na trati a čtyři stupně nad nulou. To už snad ani radost nebyla.

 

Jezdíš raději sám, s přáteli nebo ve skupině?

Rozhodně ve skupině s přáteli.

 

Posloucháš při jízdě na kole hudbu?

Nikdy.

 

Jaké bylo nejzajímavější místo, kde jsi v poslední době jezdil na kole?

Nedávno jsme byli na vyjížďce na Černé Hoře v Krkonoších, potom jsme pak jeli dál na Bufet na Rozcestí a na Výrovku. Cestou jsme potkali snad čtyři, pět skupin turistek – žádní turisté. Tak to bylo zajímavé.

 

Udržuješ si svoje kolo sám, nebo spoléháš na cykloservisy?

Tak půl na půl. Například při tom již zmiňovaném výletu na Černou Horu jsem měl při sjezdu defekt a musel jsem měnit duši. Všichni, co byli se mnou, se moc bavili a myslím, že se smálo i pár kolemjdoucích – takže tak to se mnou je.

 

Jezdíš na kole celoročně, nebo jen v sezóně?

Plánovitě jenom v sezóně, ale pokud je např. v lednu hezké počasí (zima nevadí) a sejde se parta, tak nemám problém vyrazit.

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu