Krkonoše

Krkonoše Zdroj: Profimedia.cz

Chcete si projet na kole národní park? Přečtěte si, co vás čeká

Na území České republiky jsou v současné době jen čtyři národní parky: Šumava, Podyjí, České Švýcarsko a Krkonoše. Už jste si je projeli na kole? Poradíme vám, na co si dát pozor. A samozřejmě i jaké cyklotrasy byste si v daných místech neměli nechat ujít.

 

Pohyb turistů a cyklistů na území všech národních parků závazně určují návštěvní řády. Co se týče jízdy na kole, jsou velmi striktní a cyklistům nepříliš nakloněny.

 

V národních parcích se totiž na kolech nesmí jezdit nikde mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená návštěvním řádem, obvykle ve formě značených cyklotras, v drtivé většině vedoucích po asfaltkách nebo zpevněných širokých cestách, čímž se naše národní parky stávají neatraktivními pro vyznavače terénní cyklistiky. Cykloturisté však mohou být (alespoň částečně) spokojeni.

 

Častokrát ovšem dochází k nepochopitelným paradoxům. Cyklistům bývá mnohdy zapovídán vjezd na široké, vyasfaltované silnice, po kterých se vesele prohánějí desítky automobilů, jejichž majitelé jsou natolik „šikovní“, že si u správy parku dokáží vyjednat výjimku pro vjezd.

 

I tady se ale situace díky tlaku zájmových cyklistických sdružení postupně lepší. Porušením zákazů vyplývajících z návštěvních řádů se cyklista dopouští přestupku, za nějž mu může být uložena až stotisícikorunová pokuta.

 

Protože cyklotrasy v národních parcích vedou většinou po frekventovaných cestách společných s pěšími turisty, cyklisté by se na nich měli chovat ohleduplně k ostatním lidem. A samozřejmě i k přírodě.

 

Šumava

 

Cyklotrasy jsou v šumavském národním parku značeny buď symbolem cyklisty na dřevěných směrovkách, nebo žlutými plechovými směrovkami podobně jako pěší trasy. Paralelně se šumavskou páteřní cyklotrasou (č. 33 – trasa Christiana Battaglii) je postupně budována speciální cyklostezka, díky níž budou cyklisté odděleni od automobilového provozu.


Trasy Cykloklubu Reflexu:



 

Krkonoše


V Krkonoších je vyznačeno celkem 40 cyklotras, částečně propojených v okruhy. Jízdu po vyznačených cyklotrasách v úsecích mimo veřejné komunikace Krkonošský národní park upravuje ještě dodatečnými příkazy. Je po nich možno jezdit jen za denního světla (od východu do západu slunce) a v zimním období (tj. od 30. 11. do 1. 4.) je vjezd na tyto trasy povolen, pouze nejedná-li se o strojově upravované lyžařské trasy.

 

Trasy Cykloklubu Reflexu:

 

Podyjí


Nejmenším českým národním parkem — NP Podyjí – prochází hned několik cyklotras. Do nejzajímavějších částí se však turisté dostanou jen pěšky. Cyklisté jsou na cyklotrasách povinni respektovat výstražná a omezující značení, zejména omezení rychlosti v úseku Čížov–Hardegg.

 

Trasa Cykloklubu Reflexu:

 

České Švýcarsko


V nejmladším českém národním parku je vyznačeno celkem 55 km cyklotras, které lze propojit v okruhy s pomocí cest a cyklotras v sousedství národního parku. Značení cyklotras na území NP České Švýcarsko je prováděno pomocí žlutých plechových tabulek, známých i z jiných míst v Česku.

 

Trasa Cykloklubu Reflexu:

 

Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu