Běžecká móda

Běžecká móda Zdroj: Reflex.cz

Běžecká móda pro ženy
Běžecká móda pro ženy
Běžecká móda pro ženy
Běžecká móda pro ženy
Běžecká móda pro ženy
10
Fotogalerie

Móda pro běžkyně: Vyparádit se můžete i na trať

Hezké boty za vás sice neběží samy, ale radost vám při běhu dělat mohou. I při sportu se můžete ve správném oblečení cítit lépe. Jestli se to projeví i na výsledcích, záleží už jen na vás.

 

Speciální sportovní oblečení má své nepopiratelné klady, protože je designováno tak, aby pohlcovalo pot a udrželo běžce v optimální teplotě. Předpoklad, že funkční oblečení nemůže zároveň vypadat dobře, už dávno není pravda.

 

V Česku se o sportovní módě na webových fórech o běhání příliš nediskutuje. Na zahraničních serverech WomensRunningUK.co.uk nebo RunnersWorld.com ale už není ani toto téma neprobádané. Většina registrovaných běžkyň se shoduje, že běhá v tmavém spodku a barevném vršku. Vyhrává tedy praktický přístup, že na černé není bláto tolik vidět. Některé běžkyně dokonce přiznávají, že běhají v hezkém oblečení, aby odvrátily pozornost od své pomalosti. Shodnou se ale v tom, že běhat se má v oblečení, které nám sedí.

 

Napříč značkami a styly jsme pro vás vybrali funkční a přitom elegantní sportovní kousky, v nichž budete skutečně vidět.

 

1. Boty

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivNákupu bot, nejdůležitější součásti běžecké výbavy, věnujte zvláštní pozornost. Výběr je velký, proto vyzkoušejte více značek, než se rozhodnete nějaký pár bot koupit. Boty mohou být určeny speciálně pro běh v terénu nebo na silnici, některá běžecká obuv je omezena váhově, jindy hraje roli tvar a vyklenutí chodidla.

 

Náš tip: Mizuno – Wave Enigma, orientační cena 3799 Kč

 

2. Kalhoty

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivNa zimním období jsou pro běh ideální kalhoty na běžky, většina značek nabízí přední softshellovou úpravu kalhot, která zabrání profukování větrem. Zadní část většinou tvoří elastický materiál. Pro běh ve sněhu (pokud ještě letos přijde i do nížin) je vhodné gumové orámování na nohavici kolem kotníku, aby se sníh nedostal do bot.

 

Náš tip: Hannah – Ahead Lady, orientační cena 690 Kč

 

3. Spodní vrstva

 

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archiv

Spodní vrstvu by mělo tvořit tričko z materiálů odvádějících pot a zachovávajících ideální tělesné teploty. Termo triček si kupte raději větší počet, běháním v bavlněném oblečení si koledujete o nachlazení. Přestože máte pocit, že ho nikdo neuvidí, pěkné termo triko můžete nosit i ve chvílích, kdy zrovna netrénujete.

Náš tip: Craft – Zero, orientační cena 850 Kč

 

4. Mikina

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivMikina má plnit funkci izolační vrstvy, proto by měla hlavně zahřát. Pestré barvy ale samozřejmě neuškodí.

 

Náš tip: Salomon – XR ½ zip midlayer, orientační cena 1690 Kč

 

 

5. Vesta

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivVesta je dobrá alternativa na jaro a podzim, kdy je na bundu moc teplo. Ideální vesta by měla být odolná proti větru, skladná, s dostatečným množstvím reflexních prvků a rozepínatelnými odvětrávacími průduchy.


Náš tip: Sensor - Parachute, orientační cena 999 Kč

 

 

6. Šátek

Šátek se dá využít jako slabší čepice nebo čelenka, ale hodí se i pro zahřátí krku. Koupit se dá v nejrůznějších barvách a vzorech.

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archiv

 

Náš tip: H.A.D., orientační cena 320 Kč

 

 

7. Bunda

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivBěžecká bunda by především neměla promoknout. Dále si při výběru všímejte, zda má bunda zapínání ke krku, kapuci proti dešti a má kapsy na uložení klíčů a jiných drobností. Pestré barvy jsou na bundách nejen hezké, ale dokonce žádoucí. Projíždějící auta a cyklisté si vás snáze všimnou.

 

Náš tip: Adidas, orientační cena 1699 Kč

 

 

8. Čepice, rukavice

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivČepice a rukavice na běh si vybírejte i v zimě slabší, aby vám při běhu nebylo horko.

 

Náš tip: Nike, orientační cena 600 Kč

 

A něco módního na léto:

 

9. Kraťasy

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivBěžecké kraťasy by měly být z lehkého materiálu a umožňovat co nejvolnější cirkulaci vzduchu. Od věci nejsou ani reflexní prvky, které běžce zviditelňují při slabém světle.


Náš tip: Puma, orientační cena 800 Kč

 

 

 

 

10. Sukně

Běžecká móda pro ženyBěžecká móda pro ženy|archivVěřte tomu nebo ne, ale existují i běžecké sukně. Podle některých běžkyň jim sukně při běhu sedí dokonce lépe než kraťasy – jsou volnější a tolik se nehrnou.

 

Náš tip: Adidas, orientační cena 1299 Kč