Martin Koldovský

Martin Koldovský Zdroj: Martin Koldovský

Lékař běžkařské reprezentace: Člověk si protahováním nemůže ublížit, musel by být masochista

Jak běžec pozná, že má příliš zkrácené svaly? A co s tím? Martin Koldovský, lékař české reprezentace v běhu na lyžích, radí, jak předejít nepříjemným zraněním na sněhu, v terénu i na asfaltu.

 

Je vhodné protahovat se před během, nebo spíš po běhu?

Obecně je vhodné protahovat se před sportem i po něm. Samozřejmě to závisí na i tom, jestli je člověk profesionál, nebo amatérský sportovec, který vyběhne po práci a má hodinu na to splnit si svůj tréninkový plán.

 

Jaký typ protahování je pro běžce ideální?

Před protažením by se svaly ztuhlé zimou nebo sezením u počítače měly nejprve rozehřát, například krátkým poklusem, poté by se měly protahovat ty svalové struktury, které budou při sportu nejvíce zatíženy. Po výkonu se protažení má zaměřit spíš na svaly náchylné ke zkrácení.

 

Na jaké svaly by se měl běhající člověk soustředit nejvíce?

Nejzatíženější jsou při běhu svaly na zadní straně nohou – hamstringy (svaly zadní strany stehen, pozn. aut.), lýtkové svaly, přitahovače kyčlí, ale i zádové svaly. Všechny tyto svaly by se měly protáhnout.

 

Můžeme si nevhodným protažením ublížit?

Myslím si, že to snad ani nelze, to by člověk musel být masochista. Bolest nás vždycky včas zastaví. U lidí, kteří mají větší tendenci ke zkracování, je v určitých případech nutné ve fázi bolesti chvilku vydržet, aby se docílilo zlepšení. Jinak dochází ke konzervaci už patologického stavu, nikdy by se ale nemělo jít přes bolest dál.

 

Jaké jsou základní techniky, podle nichž člověk zjistí, že má zkrácené svaly?

Člověk by měl dokázat volně se předklonit a dotknout se rukama špiček prstů u nohou, není potřeba položit dlaně nebo lokty, jak někteří dokáží. Jestli má běžec zkrácené lýtkové svaly, může zjistit dřepem na celých chodidlech.

 

Jaké úrazy hrozí běžcům nejčastěji?

Záleží na jednotlivých disciplínách, sprinteři mívají svalová zranění, proto je u nich protahování nezbytná součást tréninku. U vytrvalců bývají problémy s úpony. Pokud má běžec například zkrácená lýtka, vzniká tak větší tah na Achillovu šlachu, což může způsobit problémy.

 

 

Můžeme tedy efektivně předcházet takovým zraněním?

To se vracíme zpátky k protahování. Sportovci si také mohou hlídat příjem hořčíku, který je nezbytný pro mnohé enzymatické reakce ve svalové buňce, a jehož nedostatek může způsobovat křeče a náchylnost svalu ke zranění.

 

Martin Koldovský: Svou stálou ordinaci má v krkonošské Jilemnici. Působí v lékařské komisi Českého olympijského výboru. Už dlouhá léta spolupracuje s Lukášem Bauerem a jako lékař českých běžců se staral také o Kateřinu Neumannovou a řadu našich dalších reprezentantů.