běh

běh Zdroj: Profimedia.cz

Běháte v zimě? Dodržujte pravidlo více vrstev a připravte se na tmu

Definitivní příchod zimy neznamená, že se musíte zavřít do fitness center nebo dokonce na běhaní na pár měsíců zapomenout. Neexistuje totiž špatné počasí, existují jen špatně oblečení běžci. Specializované běžecké servery jsou plné rad, jak se oblékat. Přinášíme vám ty nejužitečnější.

 

Hlava a krk musí zůstat v teple


K udržení tepla stačí fleecová nebo vlněná čepice. Prodávají se ale i thermo čepice se speciální membránou, která neprofoukne.

 

Je potřeba chránit i krk, populární jsou nákrčníky, které si lze natáhnout přes ústa. Dobře poslouží i obyčejná vlněná šála. Díky ochranné vrstvě je vdechovaný vzduch teplejší, což se hodí obzvlášť za mrazivých dnů při rozklusávání.

 

Vrstvení - klíč k zateplení horní části těla


Bez někola horních vrstev se při sportování za chladného počasí neobejdete. Více vrstev snáze udrží tělesné teplo, navíc pomáhají sát pot, který postupně prostupuje dalšími vrstvami a odpařuje se.

 

Nejnižší vrstva by měla být ideálně tvořena trikem z umělého savého materiálu typu Moira. Na kůži rozhodně neoblékejte trička z bavlny. Drží pot, neschnou a pomohou vám jen k nachlazení.

 

Na základní vrstvu patří mikina, nejlépe fleecová, která bude pot odvádět dál. Navrch před vyběhnutím oblékáme větruodolnou a voděodolnou vrstvu, která ale zároveň "dýchá" - odvádí od těla vlhkost a přebytečné teplo.

 

Šikovné jsou větrovky z materiálů typu Goretex nebo Windstopper, se zipem až do pasu, případně i po stranách nebo v podpaží, kterými se dá regulovat tělesná teplota, kdyby hrozilo přehřátí.

 

Nezapomeňte na rukavice, ruce odvádějí téměř třetinu tělesného tepla.

 

Nohy makají naplno, zahřejí se skoro samy


Na dolní část těla není tolik vrstev potřeba, teplo, které produkuje pohyb nohou, brání prochladnutí. Za normálních zimních teplot postačí zateplené běhací kalhoty z materiálu jako je Coolmax, Thinsulate nebo Thermax. Pokud mrzne, oblečte dospod ještě vrstvu moirových kalhot, takzvaných spodků.

 

Vyhýbejte se sněhu, bahnu a loužím - chodidla chcete udržet v suchu. Pokud nedokážete odolat běhu na sněhu, investujte do nákupu voděodolných trailových bot. Abyste se na sněhu a ledu pohybovali stabilně a nemuseli se obávat pádu, můžete si pořídit i lehké mačky neboli “nesmeky”.

 

U ponožek platí stejné pravidlo jako u základní vrstvy trupu. Nesmí být bavlněné. Neodváděly by vlhkost a chodidla by tak byla náchylnější k nepříjemným puchýřům.

 

 

Buďte vidět


Krátké zimní dny nutí přes den pracující běžecké závisláky vybíhat za tmy. Nezapomínejte na bezpečnost - běhejte v oblečení s reflexními plochami, případně si něj přišijte nebo připevněte dodatečné odrazky.

 

Oblečení používané za tmy by mělo mít výraznější barvu. Ideální je žlutá a oranžová, a pokud zrovna nesněží, tak i bílá. Abyste dobře viděli na cestu i na potenciální nebezpečí, vybavte se čelovkou.