Běžecký klub Reflexu

Běžecký klub Reflexu Zdroj: Profimedia.cz

Bojíte se nachlazení nebo chřipky? Máme 3 + 1 radu (nejen) pro běžce

Podzim s chladnými a mlhavými rány je tady, a s ním i "sezóna aspirinu". Jak se vyhnout nachlazení či chřipce? Každý sází na něco jiného. Co radíme? A jaký máte recept vy?

 

Cítíte, že na vás takzvaně "něco leze"? Nic divného, zvlášť v podzimním a zimním období. Jak jde s nachlazením či hrozící chřipkou dohromady běhání? tady jsou našich 5 + 1 rada.

 

 

Když se cítíte dobře, běhání neomezujte. Slovo "nachlazení" sice naznačuje, že jde o komplikace způsobené pobytem v chladu, ale většina lékařských průzkumů dokazuje, že sportování v zimě imunitu naopak posiluje. Nehledě na to, že být "venku" je zdravější už proto, že "uvnitř" (ať je to kdekoliv) se to hemží bakteriemi.

 

 

Dbejte na odpočinek a dostatek spánku. Fyzická námaha imunitu zvyšuje, ale musí být kompenzována zvýšenou regenerací. Na každých přidaných 10 kilometrů tréninku týdně byste měli přidat 30 minut spánku navíc. Kdo tedy zvýší svou kilometráž ze 40 na 60 kilometrů týdně, měl by spát o hodinu více. Pak platí, že jedno z nejlepších opatření proti infekcím dýchacích cest je přiměřený vytrvalostní trénink.

 

 

Naučte se poznat hranici, kdy byste už běhat neměli. Běh je návykový, a tak mnozí běžci často vybíhají, i když jim opravdu není dobře. Na druhou stranu obyčejná "rýmička" ještě není důvodem zalehnout do postele a týden z ní nevylézt. Jednoznačným kritériem je teplota. Pokud ji máte zvýšenou, běhat byste neměli. Pokud ji máte v normě, dejte na vlastní subjektivní pocit. Někteří běžci se řídí pravidlem "od krku nahoru" a "od krku dolů". Když máte nachlazení "od krku nahoru" (rýma, kýchání) a cítíte se na běh, tak běhejte. Když jsou ale příznaky "od krku dolů" (jakýkoliv zánět počínaje bolestí v krku), zůstaňte doma.

 

 

Dobře se oblečte. Ale to neznamená hodně. Volte oblečení složené z více vrstev, nezapomeňte na funční spodní prádlo (žádná bavlna!). Základní pravidlo je takové, že když jdete běhat, měli byste být oblečeni, jako kdyby venku bylo o dvacet stupňů víc. V každém případě však mějte v teple ruce, nohy a hlavu - těmi "uniká" z těla až sedmdesát procent tepla. Takže nezapomínejte na rukavice, teplé ponožky a kvalitní boty, čepici. Když je méně než mínus dvacet, radši jděte na běhací pás do fitcentra.

 

JAK VY BOJUJETE PROTI HROZÍCÍ CHŘIPCE, ČI NACHLAZENÍ? Odpovězte v naší anketě.

(Běžecké tipy Reflexu vznikají ve spolupráci s Běžeckou školou Miloše Škorpila, čtěte například běžecké vychytávky).