Jan Pirk

Jan Pirk Zdroj: Profimedia.cz

Známí běžci: Proč běhají Zdeněk Tůma a Jan Pirk?

V rámci Běžeckého klubu Reflexu jsme vám už představili ultramaratónce, výtvarníka i geekerku. Běhu však propadla také řada tváří z různých oblastí veřejného života. Kromě spisovatele Michala Viewegha, poslance Pavla Béma či herce Ivana Trojana pravidelně ukrajuje kilometry v běžeckých botách i bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma a přední český kardiochirurg Jan Pirk.


se dostal k běhu přes pozemní hokej, který v dětství hrál za Slavoj Vyšehrad a později za pražskou Slavii. Přestože první běžecké závody zkusil už na gymnáziu, rozhodující byl až vstup do zaměstnání.

 

"Když jsem začal dělat chirurgii nemohl jsem si dovolit mít často třeba i drobné úrazy rukou, kterým se při pozemním hokeji nelze vyhnout, a tak jsem se začal věnovat zejména běhům mimo dráhu," vzpomíná Pirk.

 

Zdeněk Tůma už má za sebou dva maratónské běhy.Zdeněk Tůma už má za sebou dva maratónské běhy.|Martin Sekanina

 

Také Tůma začal běhat na základě jiné sportovní zkušenosti: "Svého času bývaly v Čechách hrozné fronty na vleky, takže jsem místo sjezdovek začal obouvat běžky. A pokud chcete, aby vám to běhalo v zimě, určitě pomůže se občas proběhnout i na sucho." Od roku 2005 se pravidelně účastní pražského půlmaratónu a dvakrát si zkusil i maratónskou "dvaačtayřicítku". "Letos jsem ji měl (netto) za 4.05," chlubí se posledním úspěchem.

 

Co obě osobnosti u běhu udrželo? "Běhání má proti jiným sportům několik výhod. K tréningu nepotřebujete partnera či soupeře, takže doba a místo tréningu záleží jen na vás. Nepotřebujete žádné speciální hříště, můžete běhat po lese, ulicích, pláži, horách, či po rovině," vypočítává známý kardiochirurg. "A v neposlední řadě sportovní výbava není finančně náročná, takže si ji může dovolit každý. Vlastně jediné co potřebujete  je kvalitní běžecká obuv, abyste si nepoškodil klouby, svaly a šlachy dolních končetin."

 

 

Na běhu oceňuje i časovou nenáročnost: "K tréningu vám stačí třeba jedna hodina, na cyklistiku potřebujete i s přípravou tak tři hodiny, na golf půl dne." Běháním si kompenzuje stres v zaměstnání a vyplavenými endorfiny se udržuje v dobré náladě.

 

Podobně si pročišťuje hlavu Tůma. Líbí se mu, že běh není vázán kurty a jde o časově nenáročný, ale zároveň intenzivní způsob, jak si udržet fyzickou kondici.