Video placeholde
Popularizátor gastronomie Roman Vaněk s rosnatkou, masožravou rostlinou, ze které vznikla podle receptury z 19. století limitovaná editace likéru
Barman Pavel Tvaroh s koktejlem z rosolky, který podává ve svém vyhlášeném londýnském baru
Premiéra Rosolky na 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
Jednu z dvaceti lahví rosolky má i prezident MFF KV Jiří Bartoška. Na letošním festivalu mu ji věnoval producent internetové televize Mall.tv Milan Kuchynka
Lihovarník Martin Žufánek a popularizátor gastronomie Roman Vaněk v Boršicích, kde legendární likér znovu spatřil světo světa
5
Fotogalerie

V Česku zbývají poslední dvě lahve rosolky, zopakovat její recept se už asi nikdy nepodaří

Rosolka bývala v 19. století jedním z nejpopulárnějších českých likérů. Základem receptury byla masožravá květina rosnatka, která se však postupem času stala tak vzácnou, že její věhlas utichl. Nápoj českých obrozenců vzkřísili lihovarník Martin Žufánek a popularizátor gastronomie Roman Vaněk. Z limitované edice dvaceti signovaných lahví zbývají dvě, pak rosolka znovu zmizí ze světa. O majiteli té předposlední rozhodne v úterý 10. září online aukce, kterou v přímém přenosu od 18:00 na internetové televizi Mall.tv rozpoutají sami její novodobí stvořitelé. A zároveň v živém vysílání prozradí, jak získat tu poslední.

Původní a pravé rosolky byly připravovány z rosnatky, což je masožravá rostlina, podle níž likér dostal své jméno. První Rosoglio bylo vyrobeno v Itálii v roce 1332, za hranice se pak dováželo v lahvích opletených rákosem. Tento likér byl považován za lék na mnoho nemocí. Dokonce i dnes je doporučován jako homeopatický lék na černý kašel. Tak o tom ostatně píše ve svém Herbáři anglický botanik Nicholas Culpeper.

 

 

V 17. století se rosoglio vyrábělo také ve Francii a bylo velmi oblíbené. První, kdo začal rosoglio vyrábět u nás, byl fabrikant Franz Heinz z Horního Benešova roku 1783. Cena jedné láhve rosolky se pohybovala mezi 36 krejcary až 1 zlatým a 36 krejcary.

V 21. století se rosoglio vyrobilo také v Boršicích na Moravě. K jeho renesanci došlo v pořadu internetové televize Mall.tv Zmlsané dějiny. Na jeho přípravu použil lihovarník Martin Žufánek nejlepší vinný destilát, rosnatku a trochu cukru. Vznikla tak limitovaná edice 20 lahví, kterou se kvůli vzácnosti zdrojové suroviny pravděpodobně už nikdy nepodaří zopakovat. Mít proto jednu z nich znamená vlastnit skutečné tekuté zlato. Jeho ovocně-květinové chuti připomínající nasládlé višně a ve vůni lilii a medové konzistenci se přitom není nutné oddávat jen v londýnském baru Lounge Bohemia, vlastněném jedním z nejlepších světových barmanů Pavlem Tvarohem. Vychutnat si ho lze i v pohodlí domova. Jak prozrazuje stránka www.rosolka.cz.