Detoxikační zeleninová polévka vás uvolní i zasytí.

Detoxikační zeleninová polévka vás uvolní i zasytí. Zdroj: red

Jarní detox není hladovka, pomůže k celkové regeneraci těla. Zkuste třeba zeleninovou polévku

Do očisty těla se nevrhejte bezhlavě. Nejde o závody, ale o vaše zdraví. Pro úspěch detoxu dodržujte základní principy. V první řadě je důležité si uvědomit, že detox není hladovka. Naše játra, trávicí trakt, plíce, kůže, lymfatický systém i ledviny se zbavují nepotřebných a toxických látek dennodenně. Při detoxikaci pouze pomáháme této komplexní očistě menším příjmem toxinů a podporou jejich vylučování. Detox si rozhodně nezaměňujte ani s dietou na hubnutí. I když většinou dochází k rychlému úbytku hmotnosti, jde pouze o dočasný stav, který není cílem detoxu.

Cílem detoxu je odlehčení organismu od nežádoucích látek, které jsou do něj vkládané. „Detoxikace není jen prostředkem na zhubnutí. Je to nástroj na celkovou regeneraci našeho těla,“ vysvětluje specialistka na oblast zdravé výživy Zuzana Pavelková Šafářová. Předtím, než se pustíte do detoxikace organismu, měli byste se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste neudělali zbytečné chyby. Nutriční expert vám navíc připraví jídelníček na míru, s přihlédnutím na vaše případné omezení.

A na co si dávejte při detoxu pozor?

Zaměřte se na ovoce a zeleninu – Do jídelníčku nejdříve přidejte velké množství ovoce a zeleniny v syrovém stavu. Zeleninu můžete upravovat na páře nebo krátce vařit ve vodě. Vylučte z potravy přidaný cukr a také chemicky zpracované potraviny, polotovary. Během detoxu se vyhýbejte mléku a mléčným výrobkům, masu a výrobkům z masa, pečivu, kouření a alkoholu.

Pijte jako duha – Pití čisté vody je neoddělitelnou součástí detoxu. Doplnit ji lze kvalitním zeleným čajem, který lehce povzbudí organismus v očistě nebo speciální detoxikační čajovou směsí. Začněte hned ráno sklenicí vody pokojové teploty se šťávou z polovice citronu. Během dne vypijte aspoň 2,5 litru neslazených tekutin.

Potit se, potit se, potit se – Velkou část toxinů odvede tělo právě potem. Proto je dobré detoxikaci doplnit pravidelným cvičením. Vypotit se můžete také v sauně.

Pročistěte vzduch – Pokud vám to čas dovolí, vydejte se během očisty do hor nebo alespoň na delší procházku. Zhluboka dýchejte a hodně větrejte.

Nezapomínejte na pokožku – Aby se mohla kůže efektivně pročistit, měli byste ji pravidelně zbavovat starých odumřelých buněk. S tím vám pomůže peeling. Dopřejte si masáže a trochu se rozmazlujte. Zbavíte se stresu a vaše pokožka bude zářit štěstím. Taková medová masáž je pro detox jako stvořená.

Detoxikační zeleninová polévka

Tady je recept na ideální detoxikační polévku, která vás uvolní a zároveň vaše tělo dostatečně zasytí.

Doba přípravy – 40 minut, 6 porcí

Ingredience:

1 střední cibule

1 velká mrkev

2 stonky celeru

1 červená paprika

4 stroužky česneku

2 hrnky mražených zelených fazolí

400 g konzervovaná rajčata

¼ hlávka zelí

1,5 l zeleninového vývaru (nebo vody)

1 lžíce olivového oleje

1,5 lžičky sušené oregano

1 lžička sušená bazalka

½ lžičky sušený tymián

1 lžička soli

½ lžičky drcený černý pepř

2 lžičky čerstvé petrželky

Postup přípravy:

1. Omyjeme a nakrájíme cibuli, mrkev, celer a zelí.

2. Opepříme a restujeme na rozpáleném oleji 3 až 5 minut. Poté přidáme česnek, fazole a ještě

chvíli necháme restovat.

3. Následně zalijeme směs vývarem nebo vodou, přidáme rajčata se šťávou, bylinky kromě

petrželky a vaříme asi 25 minut.

4. Podáváme posypané nasekanou petrželkou.