Hýčkaná skleníková rajčata dozrávají přímo na rostlině a na talíř se dostanou několik hodin, maximálně  pár dnů po sklizni, pak se mohou jmenovat Čerstvě utrženo

Hýčkaná skleníková rajčata dozrávají přímo na rostlině a na talíř se dostanou několik hodin, maximálně pár dnů po sklizni, pak se mohou jmenovat Čerstvě utrženo Zdroj: Čerstvě utrženo

Rajčata i v zimě? Proč ne! Díky technologiím si můžeme dopřávat nečekané

Ze všech stran slýcháme, jak je správné jíst hlavně to, co má zrovna sezónu, tedy třeba rajčata v létě. A také máme jíst lokálně, takže to, co vyrostlo u nás. Z toho plyne, že na rajčata v zimě nemáme nárok. Ale ono to může být i jinak. Sice neporučíme větru ani dešti, ale dokážeme vytvořit podmínky, v nichž se rajčatům v našich klimatických podmínkách skvěle daří. I v zimě.

Budete si tu připadat jako v nějaké sci-fi, jejíž aktéři se rozhodli vypěstovat zeleninu pro kolonizovaný Mars. Vyfasujete totiž ochranný oděv od hlavy k patě, rukavice, návleky, foťák a mobil vydezinfikujete a vstoupíte do skleníku, kde je „příjemné“ karibské klima, tedy teplo a hodně vlhko. Vpravo i vlevo nekonečné lány rajčatových lián. Rostou tu dokonale organizovaně, velmi rychle, a přitom naprosto ekologicky. Skleníky využívají odpadní vodu a energii z bioplynové stanice. Důsledná hygiena se tu dodržuje hlavně proto, že s případnými škůdci se tu bojuje výhradně přírodní cestou, tedy bez chemie. O opylování se tu starají party čmeláků, kteří řízeně opouštějí své úly, aby měli adekvátní pracovní dobu. Důvodů k úžasu je tu ještě spousta.

Dozrát přímo na keři

Pointa je v tom, že když ochutnáte zdejší rajče, budete mít pocit, že vyrostlo v plné letní sezóně někde ve Španělsku. Jenže ono je z Moravy a dozrálo v říjnu! A dozrálo přímo na keři, což je základní předpoklad k tomu, aby chutnalo. Standardní postup je, že se rajčata sklízená v jižních krajích trhají nedozrálá a červenou barvu chytají až cestou. Tahle putují k zákazníkům ideálně pár hodin po sklizni, nejdéle jim to může trvat několik dnů. Jakmile totiž rajče zchladíte v lednici, ztrácí chuť, proto je rychlá manipulace klíčová a i doma byste měli skladovat rajčata ve spíži.

Za projektem tuzemské zeleniny, kterou lze pěstovat takřka celoročně, stojí družstvo Čerstvě utrženo. Jde o spojení několika farmářů, kteří v Mutěnicích, ve Velkých Němčicích nebo Smržicích pěstují ovoce a zeleninu. Jejich ambice je vlastně jednoduchá: vytvořit šetrnou a co nejpřirozenější cestou podmínky k produkci kvalitních plodin pro tuzemský trh. Hýčkaná rajčata z „kosmických“ skleníků jsou zatím nejviditelnější aktivitou. Mimochodem, tak dobrá jsou i díky vhodně zvolené odrůdě (na trhu je zatím Strabena, Nelinka, Medunka a Hranáček). Příští sezónu už si budete moci pod stejnou značkou koupit i kanadské borůvky.

Jeden z autorů projektu, Adam Havlíček, nechal na Moravě vysázet 120 tisíc rostlin, jež by už za rok měly plodit. Ty tedy porostou pod širým nebem, ale péči dostanou vlastně stejnou jako rajčata ve sklenících – respektive: rostlina má to, co potřebuje, pečuje se o ni ekologicky, vodou ani energií se neplýtvá, hledí se na výtěžnost, ale důsledně smysluplně. Například borůvky budou plodit jen dva měsíce, protože rostlina potřebuje zbytek roku na regeneraci, péče o borůvkové lány se prý dost podobá péči o vinohrad.

Další na řadě jsou prý maliny. Adam Havlíček zase bude hledat cestu, jak přimět rostliny vesele a hojně plodit co nejkvalitnější bobule, jak toho dosáhnout co nejšetrnějším způsobem a jak úrodu dostat co nejrychleji k zákazníkovi. Na rajčatech už si s kolegy vyzkoušel, že to funguje. Upřímně si zaslouží držet palce. Kdyby rajčata fantasticky nechutnala, tak je mi srdečně ukradené, jak moc ekologicky jsou pěstovaná a jak málo cestovala. Jenže tady je chuti na rozdávání. Takže se upřímně těším na první české kanadské borůvky a na to, co přijde dál.


Recept: Fritata s rajčaty, bazalkou a parmazánem

Kvalitní rajčata jsou samozřejmě nejlepší čerstvá, ale svědčí jim i rychlá tepelná úprava.

Poctivou hrst cherry rajčat pokrájejte na poloviny, na větší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a rajčata do ní poskládejte řeznou stranou dolů. Asi minutu je zprudka opečte a pak všechna otočte. Lehce je osolte a důkladně opepřete. V misce vidličkou našlehejte čtyři až pět vajec, osolte je, přidejte hrst natrhaných listů bazalky a tři lžíce nastrouhaného parmazánu. Promíchejte a nalijte na rajčata. Zatřeste pánví a občas nějaké rajče nazdvihněte, aby se vaječná směs dostala i pod zeleninu. Vejce opékejte na středním plamenu, dokud neztuhnou, na minutu až dvě minuty ještě dejte pánev do trouby pod gril. Podávejte zakápnuté olivovým olejem, posypané nastrouhaným parmazánem a hrstí bazalkových listů.