Zpracovat do pomazánky na svačinu zbytky od večeře je metou každé hospodyně

Zpracovat do pomazánky na svačinu zbytky od večeře je metou každé hospodyně Zdroj: Darina Křivánková

Školní svačina: Povinná a často neoblíbená disciplína, kterou si můžete zpříjemnit

Prázdniny jsou definitivně v čudu. Projeví se to mimo jiné tím, že se děti zase nahrnou domů a začnou vyžadovat pravidelné krmení. Ne že bychom o prázdninách nejedli, ale fungujeme v jiném rytmu a rozhodně neřešíme denně kruciální otázku, co k večeři a co, proboha, dětem do školy ke svačině. Tenhle problém se řadí mezi ty nejpalčivější. Jestli má někdo pocit, že se běžný český rodič denně trápí nad válkou na Ukrajině nebo globálním oteplováním, tak opravdu ne: řeší, co má zase namazat mezi chleby.

Vybavuju si ten pocit docela přesně: cestou ze školy jsem to vzala kolem popelnic, abych vyhodila svačinu, kterou jsem ve škole nesnědla. Mohla jsem ji sice v klidu sníst odpoledne, nejspíš bych na ten chleba s taveňákem snad i dostala chuť, ale likvidovala jsem ji z preventivních důvodů, abych doma nemusela poslouchat ty kecy. S mámou se nediskutovalo. Jak jsem se z toho poučila? Už je to sice nějaký ten pátek, co jsem synovi naposledy chystala svačinu do školy, ale pamatuju si, že jsem se dost snažila, aby synovi chutnalo. Bylo to snadné, jedl asi jenom tři jídla. Ale zvládli jsme to.

Nezbytně nutné množství času

Svačiny do školy mohou být prostě jen povinná disciplína, odškrtneme si, že máme splněno, a pak už jen lamentujeme, že to ty „nevděčný haranti nežerou“. Pro „matky-bydlenky“ jsou zase svačiny zjevnou výzvou k nekonečným kreativním eskapádám a příležitostí k sebeprezentaci. Jak se ke svačinové etudě postavit, pokud jste rodič obecný, chcete s ní ztratit jen nezbytně nutné množství času, ale přitom nepůsobit dojmem, že je vám to úplně fuk? Udělejte si z toho tak trochu sport. Zahrňte svačiny do úvah a plánování, jestli jste tabulkový tip, směle vytvořte tabulku, pokud jste kreativní chaotik, radostně tvořte. Prostě si to užijte.

 

Pokud svačinu definujeme banálně jako „chleba s něčím“, značně si zúžíme pole působnosti, ale pro začátek a jako příklad to využijme. Všechno je otázkou plánování a logistiky, nenechte se tedy zaskočit a zásobte se: pečivo vydrží den dva, dobrý kváskový chléb déle, takže pár čerstvých housek vždycky dejte do mrazáku, v případě nouze vás zachrání (jen je nezapomeňte včas vyndat). Stejně jako trvanlivé pečivo, tortilla či pita. Děti si potrpí na rituály, tak jim je dopřejte. Zároveň mají rády překvapení, dopřejte jim je také. Prostě jim občas vyměňte oblíbenou kaiserku za dalamánek. Nesnažte se jim ale ke svačině vnutit něco, co nemají rády, jen proto, že je to zdravé. Tyhle experimenty si nechte na doma, ve škole si užijí dost stresu i bez toho.

Problém pečiva jsme vyřešili, teď čím ho namazat… Nejlépe pomazánkou. Sýry a uzeniny nejsou ideální – rychle se to kazí, je to drahé, když to není drahé, není to dobré a pak to končí v koši. Vytvořte si doma pomazánkovou základnu: třeba luštěniny v konzervě – stačí rozmixovat fazole nebo cizrnu, dochutit a můžete mazat. Vděčný je také tuňák v konzervě, toho stačí promíchat s lučinou. Nastrouhejte mrkev… Rozmixujte mražený hrášek, pečenou červenou řepu… Využijte zbytky od večeře: kousek pečeného kuřecího, zbytky grilované zeleniny, kus ryby… Stačí nasekat nebo rozmixovat, promíchat a dochutit. Jako „nosič“ je vděčný lehký krémový sýr. A do pomazánky můžete vpašovat i nějakou tu zeleninu, které vaše dítě třeba zrovna neholduje.

 

Nezapomeňte na pití a nějaké to ovoce. A hezky to zabalte. Nejlépe do krabiček. Všimněte si, jak jsem automaticky vynechala všechno sladké. V pečivu a ovoci je sacharidů dost. Bez sušenek děti bezpečně přežijí, ale jestli máte kus bábovky od neděle, směle jim ji přibalte. Když to bude vždycky v pondělí, bude se jim do školy chodit lépe a radostněji.


Recept: Sendviče s lososovou pomazánkou

Zpracovat na svačinu zbytky od večeře je ideální varianta, která je metou každé hospodyně. Když se vám to povede alespoň jednou za týden, zlepšíte si karmu.

Vezměte asi 200 g pečeného lososa od večeře a zbavte ho kůže. Rozeberte na kousky, dejte do misky a rozmělněte vidličkou. Přidejte stejné množství lučiny, jednu jarní cibulku, pokrájenou na kolečka, trochu limetové šťávy, sůl, pepř a dobře promíchejte. Krajíce žitného chleba namažte pomazánkou, přidejte na kolečka pokrájené ředkvičky a hrst rukoly. Přiklopte druhým namazaným krajícem, diagonálně překrojte a máte svačinu, kterou budou dětem spolužáci závidět.