Video placeholde

Jamie Oliver že krachuje? Tak žhavé to není, a navíc získal další prestižní ocenění

Možná jste četli nedávné zprávy o krachu jeho šesti australských restaurací a o stamilionových dluzích restauračního řetězce Jamieʼs Italian. Ale tohle přece Jamieho Olivera, nejzářivější celebritu kulinářského světa, nemůže zničit. Ostatně i jako odpověď na italskou aféru Jamie počátkem srpna vydá kuchařku Jamie vaří po italsku. Otázka je, zda bude tak veleúspěšná jako jeho loňská novinka. Na včerejším udílení The British Book Awards totiž publikace 5 Ingredients získala v oblasti literatury životního stylu cenu za nejlepší publikaci roku.

V anglickém originále se knihy, která loni pod názvem 5 ingrediencí – pro snadná a rychlá jídla vyšla i v češtině, doposud prodalo na 950 000 výtisků. Je ještě jednodušší než Jamieho slavných 30, respektive 15 minut v kuchyni. Inspiraci pro koncept použití pouhých pěti surovin Jamie našel na sociálních sítích, kde uživatelé často řešili, jak uvařit delikatesu z vybrakované spižírny.

Menu „co dům dal“ známe asi všichni, přesto porotci prestižní národní soutěže The British Book Awards při vyhlašování v pondělí 14. května ocenili obsah i design Jamieho novinky s tím, že „tenhle koncept využije každý; kuchařka se navíc dostane do ruky i lidem, kteří by si běžně kuchařku nekoupili“.

Zajímavé je, že mezi šesti publikacemi kategorie literatury životního stylu byly kuchařky hned tři; ještě vánoční kuchařka šarmantního šedesátníka Nigela Slatera, nadšeného zahradníka a foodwritera, a vaření pro rodinu a přátele z pera mladého experta na fitness a zdravou výživu Joea Wickse. Profily pánů Slatera a Olivera samozřejmě najdete v aktuálním gastronomickém speciálu Reflexu; Velká jízda v kuchyni je na pultech k dispozici už jen pár dní, do 25. května.

Speciál Velká jízda v kuchyniSpeciál Velká jízda v kuchyni|Archív

Objednejte si speciál Reflexu Velká jízda v kuchyni jednoduše ZDE >>> 

Krmte mě líp!

Ale zpět k Jamiemu. Už když se kdysi dávno v minulém století anglický sympaťák objevil v dokumentu BBC o kavárně River Café jakožto zástupce šéfkuchaře, bylo zřejmé, že ho kamera miluje. Jeho vlastní televizní šou Naked Chef, Šéfkuchař bez čepice, následovala dva roky nato, v roce 1999. A pak třicítka dalších nesmírně populárních pořadů; v tomhle ohledu je Jamie, kterému bude za necelé dva týdny 43 let, naprostý rekordman.

Jamie dnes není jen hlavou obrovského byznysu – restaurací, značky nádobí i potravin aj. –, autorem parádních kuchařek, tváří televizních pořadů a hvězdou sociálních sítí (aktuálně má 6,3 milionů sledujících na Instagramu a sedm milionů na Twitteru, 3,6 odběratelů na YouTube a 6,8 milionů kámošů na Facebooku). Je taky aktivista – bojovník za lepší stravu do školních jídelen a zastánce všeho zdravého a přírodního.

Dnes na sociálních sítích frčí hlavně jeho výzva #5DayVeggie; teď totiž v Británii mají „národní vegetariánský týden“ a všichni zjevně šílí po bezmasé stravě. Už v roce 2005 ovšem Jamie začal vést kampaň Feed Me Better (Krmte mě líp) – britská vláda ho podpořila a do školních jídelen se dostaly kvalitnější a zdravější obědy pro žáky a studenty a jim samotným pak snáze přišly do ruky informace o škodlivosti fastfoodu a sycených nápojů. Když se o pár let později pokusil o podobné změny na americkém trhu, už nebyl tak úspěšný – ale ve Státech se svou iniciativou ve věci zdravých školních obědů neuspěla ani Michelle Obamová, takže to zřejmě vážně nešlo.

Charita a zeleninka

Pokud jde o Jamieho další osvětovou a charitativní činnost, léta například pomáhá ve svých restauracích řetězce Fifteen školit mladé, sociálně znevýhodněné lidi pro restaurační byznys. A popularitu tomu štramákovi a přiznanému dyslektikovi jistě zvedlo i to, že když si šel roku 2003 převzít Řád britského impéria za zásluhy ve službách, místo smokingu měl pouze hnědý oblek bez kravaty. Zcela proti protokolu, ovšem vstříc sympatiím publika.

Jamie v síni slávy 

Jamie má s manželkou Jools pět roztomilých dětí s bláznivými jmény (třeba jeho roční synáček se jmenuje River Rocket Blue Dallas!) a neváhá jejich rozkošnosti využít pro fotografie do svých parádních kuchařek. Už několikrát se v nich zaměřil na koncept úspory času – knížky 30 minut v kuchyni, respektive 15 minut v kuchyni sice pro vaření tříchodových menu předkládají dosti nerealistické pracovní plány, ale zábava je s Jamiem prostě vždycky. Jak se ostatně dočtete v gastronomickém speciálu Reflexu, kde jsme Jamieho Olivera, víceméně "mlaďase", neváhali zařadit do Gastronomické síně slávy po bok velikánů jako Anthony Bourdain, Paul Bocuse, Gordon Ramsay nebo Julia Childová.

Speciál Reflexu Velká jízda v kuchyni s Jamiem Oliverem si objednáte ZDE >>>