Spánek na plný úvazek

Spánek na plný úvazek Zdroj: Barnorama.com

Co dělají úspěšní lidé před spaním? Tady jsou 4 rituály, které k lepšímu spánku pomohou i vám

Jak trávíte čas před usnutím, má velký vliv na to, s jakou náladou se probudíte následující den. Pokud máte neklidné spaní a ráno ještě méně energie než předchozí den, pak je na čase změnit své zvyky. Když si může dopřát kvalitní osmihodinový spánek třeba takový Jeff Bezos, který má na starosti celý Amazon, tak proč ne vy?

Dnešní doba je k relaxaci a klidu velmi nepřátelská. A i když máme aplikace na ranní meditace, zvuky přírody, na vypnutí internetu, bojujeme se syndromem FOMO (fear of missing out), tedy se strachem, že nám něco uteče, zatímco budeme odpočívat. Poslední, co vidíme, než usneme, je displej mobilu a je to také to první, na co náš pohled padne ihned po probuzení.

Úspěšní lidé, kteří dříve využívali moderní technologie téměř nonstop, od nich ustupují, protože nechtějí, aby řídily jejich životy. Mají své rituály, které úzkostlivě dodržují. Díky nim mají dostatek energie na svoji tvorbu a velké pracovní nasazení. Co dělají úspěšní lidé před spaním?

Čtecí rituál

Zakladatele Microsoftu Billa Gatese vám asi ani nemusíme představovat. Byť je to velmi analytický člověk, na pozitivní myšlení a knihy nedá dopustit. Jeho každoročním cílem, který vždy plní, je přečíst minimálně 50 knih. Zvládá to i díky tomu, že si čte před spaním.

Rozhodně ale nečekejte krimi. Gates nachází inspiraci ve zkušenostech ostatních, proto vyhledává knihy o osobním rozvoji, marketingu a managementu. Zajímavé myšlenky si rád podtrhává, proto čte pouze tištěné knihy. S tou nejinspirativnější myšlenkou usíná. A není sám.

Podobně to má i Warren Buffet, který by se mohl živit jako profesionální čtenář, kdyby tedy nebyl úspěšný investor. Pročte téměř celý den a nikdy nevynechá hodinu před spaním. Tam hrají prim knihy s reálnými příběhy z finančního prostředí.

Čtecí rituál příjemně uvolní tělo a připraví ho na spánek. Navíc z tištěných knih nevychází žádné záření, které by stimulovalo mozek a nutilo ho pracovat přesčas. Pokud si před spaním takto vydržíte číst pravidelně 21 dní, vytvoříte si zvyk. Díky tomu bude váš mozek vědět, že jakmile vezmete knihu večer do ruky, je čas rozjet přípravu na spánek.

Plánovací rituál

Myslet na další pracovní den vám možná přijde kontraproduktivní, protože vás to může nabudit, nebo případně otrávit (podle toho, co vás čeká), ale je rozhodně lepší to dostat z hlavy na papír.

Majitel American Express, Larry Page z Googlu a další přesně takto tráví čas před spaním. V klidu si sepíší, co je čeká další den, seřadí si vše podle priorit a času, který jim jednotlivé položky seznamu zaberou. Pak se jim lépe usíná s vědomím, že je nic nemůže překvapit.

Relaxační a meditační rituál

Láskou k meditacím je známá americká televizní hvězda, majitelka televizní stanice a podnikatelka Oprah Winfrey. Ta se dokonce spojila s Deepakem Choprou (speaker, guru, autor mnoha knih o osobním rozvoji) a vytvořila meditační aplikaci. Tvrdí, že stačí meditovat 15 minut denně, tělo si báječně odpočine a začnou se dít zázraky. Během meditace si totiž můžete vizualizovat své úspěchy a přání.

Abyste dosáhli ještě hlubší relaxace, pořiďte si hvězdný strop. Přes den není speciální malba v pokoji vidět, nabije se denním světlem a ve tmě vám budou nad hlavou příjemně zářit planety, souhvězdí nebo hvězdná uskupení. Mnoho úspěšných českých sportovců tímto způsobem relaxuje. Stropy plné hvězd totiž vizuálně odstraní bariéru mezi vámi a vesmírem. Pocit, že máte nad hlavou nekonečno, stimuluje představivost. Lépe se vám tak budou vizualizovat budoucí úspěchy.

Procházkový rituál

Krátké procházce a lehkému strečinku dávají přednost významní zaměstnanci Facebooku nebo zakladatel Bufferu. Ale nic se nesmí přehánět. Pokud byste zvolili opravdu rychlou chůzi, tělo naopak nabudíte a neusnete dlouhé hodiny. K chůzi si místo hudby pusťte audioknihu, která vás nebude nutit chodit do rytmu.

Možná vás to překvapí, ale ani zakladatel Facebooku neusíná s telefonem v ruce. Čte pohádky svým dcerám a plánuje rozvrh na další dny se svojí manželkou Priscillou. Určitě vyzkoušejte některý z rituálů a my vám už jen dnes popřejeme – sladké sny a dobrou noc.