Jak si zorganizovat pracovní stůl

Jak si zorganizovat pracovní stůl Zdroj: Profimedia

Dobře uklizený pracovní stůl zvýší efektivitu vaší práce. Tady jsou 3 metody, jak stůl uspořádat

Ať už pracujete doma, nebo v kanceláři, měli byste být produktivní. To se ale může stát jen za předpokladu, že budete mít uklizené a inspirativní pracovní místo. S našimi tipy ho můžete mít okamžitě. Možná namítnete, že jste tvořiví a milujete okolo sebe chaos. Ten ale vyvolává pocit stresu.

Tomáš, programátor: „Jsem typickej programátor, co má po stole x hrníčků od kávy a spousty papírů, kam si zapisuju poznámky. Nikdy jsem to neřešil, hrnky jsem odnášel, až když nebylo k hnutí, a papíry odstrčil stranou. Pak jsem ale jednou přišel do práce dřív než ostatní a viděl jsem svůj stůl. Uvědomil jsem si, že mi ty hrnky připomínají to množství hodin, které každý den strávím přikovanej na jednom místě. A taky že bývám nervózní. Obešel jsem stoly kolegů a trošku se inspiroval. Dokonce jsem zjistil, že jsou na to i speciální studie, co má kde být na stole, ale to je na mě už trochu moc. ☺“

Jak si připravit stůl, aby se vám u něho dobře pracovalo?

Cílem je uspořádat si stůl tak, abyste měli vše po ruce a dal se snadno udržovat. A hlavně aby vyhovoval vašim potřebám. Pokud tedy pracujete nejvíce na počítači, měl by být dominantou a vše okolo by se mělo přizpůsobit. Ale pojďme na to postupně.

Dřevo, nebo sklo: pozor na chlad

Jestliže si můžete vybrat, zvolte raději ten s dřevěnou deskou. Sklo sice vypadá luxusněji, ale některé počítačové myši na něm bez podložky nefungují. Je také chladné, což u zimomřivých lidí vyvolává neustálý pocit chladu. A nakonec i některé rehabilitační sestry tvrdí, že chlad ze skleněného stolu působí na šlachy, které jsou pak méně flexibilní.

Nastavitelná výška

Velmi oblíbené jsou i stoly s výškově nastavitelnou deskou. Na různý typ práce využijete jiné nastavení, a když se vám omrzí sezení, můžete si k tvorbě i stoupnout.

Velikost desky

Pokud budete u stolu trávit hodně času, pak by měl být dostatečně velký, abyste si na něj mohli při práci pohodlně odložit ruce. Jakmile vám totiž plandají ve vzduchu, nebo se opírají o hranu stolu, přivoláváte si zánět šlach nebo problém s karpálními tunely. Jestliže nemůžete mít kvůli nedostatku místa větší stůl, poohlédněte se po rozkládacím nebo si ho nechte vyrobit na zakázku.

Pracovní stůl podle odborníků

Odborníci na pracovní produktivitu neponechali nic náhodě a připravili studii, podle které by si každý pracující člověk toužící po úspěchu měl zorganizovat pomůcky na stole následovně:

  1. Počítač nastavte přímo proti sobě do vzdálenosti  50–70 cm. Měl by být v úrovni očí nebo o pár centimetrů níž, proto využijte speciální stojánky vyrobené pro tento účel.
  2. Předměty nejčastější potřeby (telefon, tužky, diář...) mějte seřazeny na své dominantní straně (pokud jste pravák, tak na pravé), abyste se nemuseli natahovat napříč.
  3. Předměty denní potřeby mají své místo na stole, ostatní ukliďte do šuplíku nebo skříňky. Věci podobné povahy skladujte u sebe.
  4. Lepicí papírky s připomínkami jsou fajn, pokud jich není příliš. Raději si veďte blok, kde je budete zapisovat a po splnění odškrtávat.
  5. Po své dominantní straně si nechte volný prostor velikosti papíru A4 na dokumenty od kolegů nebo na smlouvy k podpisu.
  6. Pokud můžete, mějte za monitorem zelenou stěnu nebo obrázek z přírody. Uklidňuje a pomáhá od stresu.

Pracovní stůl podle Feng Shui

Feng Shui je čínské učení, které má přitáhnout do života pohodu, zdraví a blahobyt. Pracuje s energií Chi, jež má bez překážek proudit okolo nás. A jak vypadá energií a kreativitou nabitý stůl podle toho učení?

  1. Pořádek – ano, podle Feng Shui musíte zbavit stůl starých nepotřebných věcí a nepořádku. A to znamená i probrat šuplíky, dokumenty zařadit, vypsané tužky a fixy vyhodit. V tomto případě zkrátka méně je více.
  2. Na stole by se měly objevit pouze ty pomůcky, které opravdu používáte, tzn., není potřeba vystavit všechna pera a tužky, stačí 2 až 3 kusy. Stejné je to s kancelářskými pomůckami a deskami.
  3. Pokud je používáte, zajistěte, aby pomůcky měly oranžovou, žlutou nebo zelenou barvu. Přináší to štěstí, stabilitu a prosperitu.

Podle Feng Shui se vaše pracovní prostředí stolu rozděluje na tato 4 oddělení, která ovlivňují specifické části vašeho života:

Levý horní roh – bohatství a peníze;

Pravý horní roh – láska a vztahy;

Střed vlevo – zdraví a rodina;

Střed vpravo – kreativita.

Takže pokud například chcete, aby se vám dařilo ve vztazích, dejte si fotku partnera nahoru vpravo, jestliže toužíte po blahobytu, pak by vám v levé horní části neměla chybět lampička. Svěží zelená rostlina v květináči ve střední části vlevo vám zase zajistí pevné zdraví. 

Pracovní stůl podle HYGGE

HYGGE je dánský životní styl nebo způsob, jak žít šťastnější a spokojenější život v domácké, čisté a útulné atmosféře. Knihy s touto tematikou patří v Čechách mezi bestsellery, tak se pojďme podívat, jak by vypadal váš pracovní stůl podle HYGGE.

  1. V práci trávíme většinu dne, a proto bychom se měli obklopit věcmi, které nám dělají radost, a naše pracovní místo proměnit v malou svatyni, kde se budeme cítit dobře (je ale pravda, že některé korporátní společnosti zakazují, aby si zaměstnanci okolo sebe vytvářeli osobité prostředí).
  2. Rodinné fotografie nebo oblíbený hrneček donesený z domova vám vykouzlí vždy úsměv na tváři.
  3. Na stole nesmí chybět zelená květina, která zklidní vaše oči.
  4. Nezapomínejte na lampičku s příjemným měkkým světlem, a pokud můžete, zapalte si voňavou svíčku.
  5. Příjemná, tichá hudba pomůže přebít kancelářský šum a dodá příjemnou atmosféru.

Ať už vyznáváte jakýkoliv styl, základem je cítit se dobře, mít na stole dostatek prostoru pro práci a okolo sebe prostředí, ve kterém se můžete snadno soustředit.