Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Profimedia.cz

Podmínky v zařízeních pro cizince byly podle Chovance vždy humánní

Podmínky v tuzemských zajišťovacích zařízeních pro cizince byly vždy humánní, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v dopise, v němž reagoval na ostrou kritiku ombudsmanky Anny Šabatové z minulého týdne. Podle Chovance mají uprchlíci v zařízeních kvalitní zdravotní péči, přístup k oblečení a zajištěnou vhodnou stravu. Ministerstvo dnes dopis zveřejnilo na svém webu. Ombudsmanka dopis nebude zatím komentovat. V úterý bude o problému jednat s Chovancem.

"Ombudsmanka dopis dostala, studuje ho, jsou v něm pozitivní momenty, ale zatím to komentovat nechce," řekla dnes ČTK její mluvčí Iva Hrazdílková. Veřejná ochránkyně hodlá nejprve o věci jednat přímo s Chovancem, pak se případně k dopisu vyjádří.

Šabatová zjistila nedostatky v detenčních zařízeních při kontrole, kterou tam provedla se svými kolegy. Podle ombudsmanky například děti žiji v zařízeních hůře než čeští vězni. Mimo jiné jim prý schází teplé oblečení či obuv. "Ošacení i obuv odpovídající ročnímu období je zajištěna," uvedl Chovanec v dopise pro ombudsmanku. Oděvy podle něj ministerstvo zabezpečuje ve spolupráci s nevládními organizacemi či charitou.

Veřejná ochránkyně práv také popisovala, že jsou děti v zařízeních vystrašené z přítomnosti policie a bezpečnostní služby. "Policisté se standardně v mírném režimu nepohybují," reagoval Chovanec, podle kterého by se navíc počet policistů v zajišťovacích zařízeních měl snižovat. Děti podle něj také mají zajištěnou lékařskou péči či vhodnou stravu.

Ministr také zdůraznil, že nelze přistupovat rozdílně k zajištěným uprchlíkům s dětmi či bez dětí. "Samotná přítomnost dítěte nemůže být důvodem, aby cizinec nebyl zajištěn," uvedl Chovanec. Podle něj také děti nemají postavení zadržených osob. "Přesto přijímáme a i nadále budeme přijímat vhodná opatření, která pro cizince s dětmi vytvoří komfortnější podmínky," uvedl v dopise Chovanec. Děti by podle něj třeba měly mít k dispozici hernu či hřiště na venkovním prostranství. Zvýšily se také počty pedagogů a sociálních pracovníků.

Ministr v dopise uvedl, že je potřeba zlepšit i dostupnost tlumočnických služeb, které jsou potřeba například při lékařských prohlídkách. "Stávající systém je funkční, děláme nicméně vše pro to, abychom našli vhodné řešení pro jeho vylepšení," sdělil ministr.

Podmínky v zajišťovacích zařízeních kromě ombudsmanky dlouhodobě kritizují nevládní organizace. Podle agentury Reuters Česko zachází s uprchlíky drsně. Ministerstvo vnitra však výtky dlouhodobě odmítá a tvrdí, že postupuje podle pravidel a zákonů.

V Česku jsou nyní tři zajišťovací zařízení, v Bělé pod Bezdězem, Vyšních Lhotách a Drahonicích. Objekty pro cizince mají kapacitu 1392 míst, k dnešku tam bylo 521 běženců.