Jana Filipová

Jana Filipová Zdroj: ČTK

Jana Filipová: Proti Babišově lži musíme bojovat

V lednu jsme do projektu Hvězdy Reflexu vyhlásili prvních pět nominovaných osobností. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Začátkem příštího roku, konkrétně 27. února, se hodláme ve Velkém sále Lucerny během Plesu Reflexu našim „celebritám“ poklonit a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samo­zřejmě nebudou chybět.

Jana Filipová z Kolovče na Domažlicku se rozhodla podat na premiéra Andreje Babiše žalobu na ochranu osobnosti. Vadily jí jeho výroky na adresu lidí, kteří se zúčastnili protivládních demonstrací.

Když jí soud dal za pravdu, komentovala to slovy: „Konečně se snad politici odnaučí lhát. Nemůžou říkat do televize to, co není pravda. Kvůli tomu jsem to dělala. Babišova lež poškodila nejen mě, ale spoustu dalších demonstrantů. Každý z nás má svůj příběh a musel bojovat proti lžím.“

Premiér se podle rozsudku má omluvit za slova o tom, že jsou účastníci protestů placení. „K omluvě jsem ho vyzvala dopisem, ale neprojevil sebemenší zájem si informace ověřit a pak tu lež zopakoval. Už jen to, že lidé z vesnic uvidí, že všechno, co řekne pan premiér v televizi, nemusí být pravda, je vítězství,“ svěřila se Filipová. Nominaci jsme paní Filipové přiřkli hlavně proto, aby bylo jasné, že i v zemi, kde se lež stala normou, má smysl na ni upozorňovat.