Ema Ostřížková

Ema Ostřížková Zdroj: Archív

Hvězda Reflexu: Studentka Ema Ostřížková a její vítězné video o lidských právech

V lednu jsme odstartovali celoroční projekt Hvězdy Reflexu. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Na konci roku hodláme naše „celebrity“ shromáždit na jednom místě, poklonit se jim a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samozřejmě nebudou chybět.

Sedmnáctiletá ostravská autorka získala ocenění za nejlepší video o lidských právech v mezinárodní soutěži OSN. Studuje na gymnáziu, v Ostravě už delší čas organizuje úklidy v přírodě a točí i videa s ekologickou tematikou Do It Yourself, Udělej si sám. „Dělala jsem na animaci čtrnáct dní v kuse a věnovala jí takřka všechen volný čas, i ten ve škole o přestávkách,“ líčila v rozhovoru Radka Lukszy Ema. Informace o soutěži vyhlášené OSN a získané od učitelky výtvarné výchovy ji oslovily ve dvou rovinách – tématem i zpracováním.

„Zajímám se o práva všech, včetně naší planety. Animovat jsem se toužila naučit už předtím. Soutěž mě k tomu popostrčila,“ řekla ke třicetisekundovému šotu, pro který si vybrala téma 2. článku Všeobecné deklarace lidských práv, zdůrazňující rovnost všech lidských bytostí. „Za tím si stojím!“ nechala se slyšet v rozhovoru z letošního roku. V posledních dvou měsících se také angažuje jako organizátorka ostravské pobočky stávky #FridaysForFuture.