Janek Rubeš

Janek Rubeš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Hvězda Reflexu: Novinář Janek Rubeš ukázal světu, že Česko není ruská gubernie

Hvězda Reflexu je celoroční projekt, ve kterém proti všudypřítomným špatným zprávám nasazujeme ty dobré. Každý měsíc upozorníme na pět lidí, jimž se povedlo něco užitečného, vyplavali z českého rybníčku a dozvěděl se o nich svět či se postavili čelem zlu. Smyslem projektu je systematicky registrovat osobnosti a jejich skutky, které lze směle označit za hvězdné hodiny této země. Na začátku roku 2020 všechny takto vybrané Hvězdy Reflexu uctíme uspořádáním speciálního kulturního večera.

Bylo to jako zjevení, když se na pražských štaflech objevil kluk s kamerou a systematicky začal sbírat důkazy o praktikách nepoctivých taxikářů. Přestál výhrůžky, přežil fyzické napadení i polití colou, v dobrém slova smyslu se choval jako veš, co se zakousne a nepustí. Načež doslova s holýma rukama začal bojovat s nepoctivými směnárníky.

Měl úspěch a stal se důkazem, že tváří v tvář odvaze a zdravé urputnosti zlo nakonec přece jen odpadne – je především jeho zásluhou, že řada pouličních veksláků a směnáren obírajících cizince i Čechy o peníze pomocí falešných bankovek, respektive o nehorázné poplatky, zavřela krám.

Nyní dělá držitel Křišťálové lupy za rok 2017 skvělou službu svým seriálem Honest Guide. Varuje návštěvníky Prahy před všemožnými pastmi na turisty. Mezi Hvězdy Reflexu by bylo možné nominovat jej za jakýkoli díl tohoto cyklu, únorovou nominaci získal díky reportáži o sítí bankomatů společnosti Euronet. Poznáte je podle nápisu ATM a vykazují schopnost odklonit z karet nebohých návštěvníků Prahy značné částky peněz – nehorázným kursem, nehoráznými poplatky.

Janek Rubeš je podle nás jedním z těch, díky nimž se na nás svět začíná dívat už ne jako na divokou ruskou gubernii, ale na sebevědomou společnost, mající schopnost ochránit své hosty.