Ladislav  Kolmačka

Ladislav Kolmačka Zdroj: Archív

Hvězda Reflexu: Ladislav Kolmačka - důchodce, který se nevzdal

Časopis Reflex rozjíždí převratný celoroční projekt. Proti všudypřítomným špatným zprávám nasazuje dobré. Každý měsíc upozorníme na pět lidí, jimž se povedlo něco užitečného, vyplavali z českého rybníčku a dozvěděl se o nich svět či se postavili čelem zlu. Smyslem projektu je systematicky registrovat osobnosti a jejich skutky, které lze směle označit za hvězdné hodiny této země. Na začátku roku 2020 všechny takto vybrané Hvězdy Reflexu uctíme uspořádáním speciálního kulturního večera. Dnešní Hvězda Reflexu putuju za Ladislavem Kolmačkou, majitelem firmy Frigoprima. Člověkem, který se nevzdal v boji s berním úřadem.

Rodinná firma Frigoprima dávala práci více než sedmdesáti lidem a provozovala dva závody v Mikulově. Nikdy neměla problémy s přiznáváním a odváděním daní, což ale úředníky berního úřadu nezajímalo a v červenci roku 2015 uvalili na společnost třicet zajišťovacích příkazů ve výši 37 miliónů korun. Tvrdili, že firma nebude schopná zaplatit v budoucnu vyměřenou daň, a proto je třeba nemovitosti, vybavení, zásoby surovin a výrobky i finance na účtech obstavit. A firma skončila v úpadku.

Ačkoli bylo jejímu zakladateli Ladislavu Kolmačkovi tehdy sedmdesát let a chystal se do penze, přesto se nevzdal. Naopak, rozhodl se o zničenou firmu bojovat. Přistoupil k soudem schválené reorganizaci, výrobu přesunul pod společnost Frigonova a stejně tak všechny zaměstnance.

„Nikoho jsme nevyhodili, pracovníci přešli do nově vzniklé firmy,“ prozradil Kolmačka Břeclavskému deníku letos v lednu, kdy Nejvyšší správní soud zpochybnil počínání Finanční správy v kauze jeho firmy. Nominace přichází za obětavost a odvahu, s jakými se Ladislav Kolmačka nesmířil s nalehnutím Babišových lidí.