Benito Mussolini a Adolf Hitler

Benito Mussolini a Adolf Hitler Zdroj: Wikimedia

Benito Mussolini a Adolf Hitler
Nemocnice Fatebenefratelli je stále v provozu
Nemocnice Fatebenefratelli je stále v provozu
Nemocnice Fatebenefratelli je stále v provozu
Benito Mussolini a Adolf Hitler
6
Fotogalerie

Ušlechtilý podvod: Syndrom „K“ zachránil Židy před koncentračním táborem. Nacisté utíkali jak o život

Zatímco příběhy polských, ukrajinských, ale také například nizozemských Židů z období druhé světové války jsou notoricky známé, italskému holocaustu v učebnicích dějepisu ani na stránkách populárně historických časopisů pozornost většinou věnována není. Opomíjení je dáno především relativně nízkým počtem obětí – z padesátitisícové židovské komunity žijící v Itálii válku nepřežilo asi osm tisíc Židů. Příběh vymyšleného nakažlivého syndromu „K“, se kterým v roce 1943 přišel židovský lékař Vittorio Sacerdoti, aby zachránil římské Židy před transportem do koncentračních táborů, by však rozhodně neměl být zapomenut.

Antisemitismus nepatřil mezi hlavní rysy italského fašistického režimu až do roku 1938. Židé mohli dokonce volně vstupovat do Národní fašistické strany a účastnit se politického života. Změna přišla až s vypuknutím války a sílícím vlivem nacistického Německa. Nové antisemitské zákony po vzoru Německa vyčleňovaly Židy ze specifických profesí a armády a zapovídaly sňatky mezi Italy a Židy.

Do roku 1943 pak bylo několik tisíc příslušníků židovské komunity shromážděno v internačních táborech. Zdejší podmínky se však výrazně lišily od těch, kterým byli vystaveni Židé v jiných částech okupované Evropy. Rodiny zde od sebe nebyly oddělovány, školy fungovaly podobně jako před válkou.

Zlom přišel v září 1943, kdy se na jihu Itálie vylodili Spojenci. Němci v důsledku invaze nařídili internační tábory vyčistit a Židy odeslat do koncentračních táborů v Německu a Polsku. Kromě Vatikánu a některých představitelů státních autorit se italským Židům pokoušeli pomáhat i jednotlivci – mezi nimi lékař Vittorio Sacerdoti, jenž byl sám židovského původu.

Ve staré nemocnici Fatebenefratelli ležící na ostrově uprostřed římské řeky Tibery koncentroval ohrožené Židy, o kterých tvrdil, že onemocněli vysoce nakažlivou chorobou – tzv. syndromem K. V roce 2004 v rozhovoru pro britskou BBC Sacerdoti vzpomínal, že Němci syndrom K považovali za svého druhu rakovinu nebo tuberkulózu.

Během návštěv oddělení nemocnice, které se proměnilo pod dohledem lékařů v karanténu, je vyděsily zfalšované zdravotní záznamy pacientů, kteří měli syndromem trpět, ale také silný a zdánlivě nekontrolovatelný kašel dotyčných pohybujících se po chodbách. Němci podle pamětníků z ostrova utíkali jako o život a nikdy se sem nevrátili.

Všichni Židé nově přijímaní do nemocnice dostali od lékařů tajemnou diagnózu syndromu K. Mnohým podvod lékařů zachránil život. Nemocnice Fatebenefratelli je stále v provozu. V roce 2016 byla nadací Raoula Wallenberga prohlášena za „Dům života“.