Al Capone

Al Capone Zdroj: Archív

Al Capone.
Al Capone.
Al Capone.
Al Capone.
Al Capone.
8
Fotogalerie

Před 70 lety zemřel Al Capone, génius zločinu, kterého nakonec dostal berňák

Al Capone byl zřejmě nejslavnější mafián 20. století. Příběh jeho zázračného finančního vzestupu postaveného na nelegální výrobě alkoholu v době prohibice a současně jeho uvěznění, způsobené víceméně drobným daňovým únikem, jsou předmětem debat i v současnosti. Jaký skutečně byl tento potomek sicilských přistěhovalců do Spojených států?

V době, kdy nastoupil do parníku neapolský holič Gabriele Capone, se italská vláda zbavovala hladových krků. V březnu 1894 se Gabriele s ženou Teresinou ocitli v neworleanské East Side, kde už mafie úřadovala. Zakrátko se Gabriele Capone přestěhoval do New Yorku a 17. ledna 1899 přivítal novorozeně: Alphonse Gabriela Capona, později známého jako Al Capone.

Al Capone se do dějin zapsal jako brutální zločinec a nelítostný šéf podsvětí. Osudnými se mu však nestaly vraždy, násilí a organizovaný zločin. Do vězení se nakonec poroučel z prozaičtějšího důvodu - za daňové úniky.

K obrovskému bohatství Caponovi pomohlo ovládnutí prostituce, hazardu a zejména pak prohibice, která byla zavedena od ledna 1919. Jeho gang se v době zákazu prodeje lihovin v USA zaměřil na pašování a nelegální obchod s alkoholem. Když mu nejvíc přálo, Capone inkasoval až sto milionů dolarů ročně. Pověstná byla i jeho schopnost v uplácení, zejména policie, politiků a právníků.

Capone, který se ve svých nejlepších letech stal i celebritou a hrál si na mecenáše, zemřel před 70 lety, 25. ledna 1947.

CAUSU AL CAPONE - GÉNIUS ZLOČINU SI PŘEČTĚTE ZDE >>>