Raul Wallenberg

Raul Wallenberg Zdroj: Wikipedia Commons

Zachránce Židů Wallenberga prohlásili po 71 letech za mrtvého

Švédské úřady formálně prohlásily za mrtvého diplomata Raoula Wallenberga, který během druhé světové války zachránil desetitisíce maďarských Židů před deportací do koncentračních táborů. Informovala o tom dnes agentura AP. Wallenberga v roce 1945 zatkla v Budapešti sovětská kontrarozvědka a od té doby je nezvěstný.

Švéd Wallenberg působil za druhé světové války jako tajemník švédské mise v Budapešti, kam odešel v roce 1944 ve svých 32 letech. V maďarské metropoli během války zřídil několik úkrytů pro Židy a rovněž pro ně zajišťoval diplomatické pasy. Před deportací do nacistických koncentračních táborů tak zachránil zřejmě přinejmenším 20.000 Židů.

 

Konec švédského diplomata je zahalen tajemstvím. V lednu 1945 ho v Budapešti zatkla sovětská kontrarozvědka. Podle některých historiků byl dva roky po válce zastřelen v moskevské věznici. Podle oficiální sovětské verze, na níž trvá i Rusko, diplomat ale zemřel po srdeční příhodě v červenci 1947. Mnozí historikové ale tuto verzi zpochybňují a tvrdí, že Wallenberg žil v Rusku ještě dlouho poté. Rusové potřebné archivní dokumenty zatím nezpřístupnili, a doba a okolnosti Wallenbergovy smrti tak nadále zůstávají nejasné.

Švédský daňový úřad, který registruje narození a úmrtí občanů, podle zprávy listu Expressen prohlásil Wallenberga za mrtvého. Za oficiální den jeho smrti označil 31. červenec 1952 a to na základě praxe, podle které za mrtvého úřady prohlašují osoby pět let po jejich zmizení. Datum tak úřad vztáhl k poslední informaci o Wallenbergovi ze Sovětského svazu. Po druhé světové válce se Wallenberg stal nejen pro Švédy a Židy hrdinou a legendou. Mimo jiné byl posmrtně oceněn titulem Spravedlivý mezi národy.