Tomáš Vandas

Tomáš Vandas Zdroj: Yan Renelt / Mafra / Profimedia

Vandas zahajuje kampaň a hned označil Romy za parazity. Zavřete toho nácka!

Verbální zločiny jsou chulostivá věc. Pokud však někdo označuje nějaké etnikum za parazity, je to nesporně hlásání rasové a etnické nesnášenlivosti. Martina Konvičku stíhají za slint na Facebooku. Odstíhají vůdce DSSS Vandase za mnohem horší projev ve volební kampani?

V neděli zveřejnila Dělnická strana sociální spravedlnosti, nástupce zakázané neonacistické Dělnické strany, volební klip do podzimních krajských voleb. Na videu se objevil volební speech šéfa Dělníků (těch zakázaných i těch nástupnických) Tomáše Vandase.

Jeho projev je celkem předvidatelný, vymezuje se proti imigrantům, kriminalitě, a apeluje na „slušného občana“ - byť je zjevné, že nikdo slušný nemůže mít s DSSS nic společného už ze samé její podstaty. V jednu chvíli však pan Vandas pronáší věty, které by byly v hospodské debatě o přesdržku, v debatě veřejné pak o trestní stíhání.

Video placeholde
Ukázka z projevu Tomáše Vandase • Youtube.com

Pan Vandas na nahrávce mimo jiné říká: „Především musíme skoncovat s politikou zvýhodňování parazitů, různých nemakačenků, všech těch, kteří zneužívají sociální systém, především z řad cikánského etnika.“ Pan Vandas tedy jednoznačně říká, že Romové jsou paraziti. A také, že by se stát měl zabývat především Romy. Tedy soustředit represní pozornost na jedno etnikum.

Prohlášení, že Romové jsou paraziti, je hanobení národa, rasy a přesvědčení plně ve smyslu trestního zákona. Vyzývání k soustředění represní pozornosti na jedno etnikum je vyzývání k diskriminaci. Takže prosím všechny státní zástupce a policisty, kteří budou číst tento text a shlédnou video, aby učinili zadost své zákonné povinnosti a zahájili proti panu Vandasovi trestní řízení. A zároveň: Šíření etnické nenávisti a diskriminace jako politický program je zcela nepřijatelné, protizákonné, a stát by měl zvážit kroky k žalobě o zákazu DSSS podobně, jako soudně zakázali její neonacistickou předchůdkyni Dělnickou stranu.

Zmůže se stát na silnou odpověď, i když nejde o poťapaného entomologa Konvičku blábolícího na sociálních sítích, ale o skutečného vůdce skutečných extremistů?