Ostře sledovaná diva Ema: Odmítla Carusa i hvězdný život v USA a vrátila se do Čech, kde jí hrozil trest smrti

Doslova o senzaci se před 113 lety postarala na prknech newyorské Metropolitní opery sopranistka Ema Destinnová. Pražská rodačka se ze všech sil snažila v éře Rakouska-Uherska šířit povědomí o českém národu. O tom, že s Prodanou nevěstou Bedřicha Smetany (přestože zpívanou v němčině) se jí to podařilo, svědčí například recenze v novinách The Globe, které napsaly, že je udivení hodné, že nikdo tuto operu neuvedl v Americe o desetiletí dříve.

Ema Destinnová strávila v Americe následujících osm let, během kterých zářila v celkem 21 operách, například v premiéře Pucciniho Dívky ze západu, v níž bravurně ztvárnila Minnie. Partnerem na jevišti jí byl Enrico Caruso. Legendární tenor sice temperamentní zpěvačku obdivoval, a to nejen z profesionálního hlediska, ona ale měla slabost spíše pro Čechy.

Kvůli jejímu vlasteneckému smýšlení o ní navíc dodnes koluje řada legend. Ve snaze pomoct odboji prý z Ameriky dovážela šifrované zprávy. Někteří tvrdí, že je měla neviditelným inkoustem napsané na šatech, jiní zase říkají, že depeše vozila jen v hlavě. Destinnová si koneckonců byla schopna zapamatovat desítky oper v nejrůznějších jazycích. Jisté je, že ji pro její patriotismus doma zbožňovali.

V Evropě ale zuřila první světová válka, a rakousko-uherské polici se odbojová aktivita Destinnové zamlouvala o poznání méně. Ona ale dobrovolně vyměnila slávu a bezpečí Spojených států za nejistotu spojenou s návratem do vlasti. Daň však byla poměrně vysoká, nemohla vystupovat a de facto neopouštěla svůj domov – zámek ve Stráži nad Nežárkou. Dny trávila rybařením, houbaření a hlavně sběrem starožitností. Bez angažmá se ale časem její úspory tenčily a ona musela milované předměty často zase prodávat. Zejména poté, co její peníze začal svižným tempem utrácet Destinnové nový manžel – o dvacet let mladší nadporučík letectva Josef Halsbach.

Více o milostných eskapádách Emy Destinnové, o její veleúspěšné operní kariéře i nelehkých začátcích se dozvíte ve videu v úvodu článku. A pokud vás zajímají osudy dalších osobností, které psaly historii, sledujte Životy slavných zde.