HIV

HIV Zdroj: Profimedia.cz

Povědomí o prevenci AIDS se vytrácí
Virus HIV.
AIDS se objevuje i mezi slavnými osobnostmi.
Amanda Blake
Keith Haring
21
Fotogalerie

Nemoc homosexuálů nebo opičí zápal plic? Před 40 lety se svět poprvé dozvěděl o nemoci AIDS

Všechno začalo nenápadně, 5. června 1981 vyšla publikace, která se zaobírala několika záhadnými úmrtími. Nikdo tehdy netušil, že se jedná o první oběti nemoci AIDS. Další výzkum zjistil, že podobné příznaky mají i lidé v Africe. V následujících letech přibylo nakažených, zemřelo také několik známých osobností, což vyvolalo paniku. Dnes mohou lidé s nemocí AIDS žít celkem normální život, příkladem mohou být některé celebrity jako basketbalista Magic Johnson.

Osmdesátá léta v Los Angeles probíhala v pohodovém duchu, město se připravovalo na olympijské hry. Americkým prezidentem se stal někdejší kalifornský guvernér Ronald Reagan, jenž si přestal brát servítky s komunistickým světem. Vrásky doktorům přidělalo několik záhadně nemocných mužů, celkem bylo zaznamenáno pět případů, dva z nich skončily smrtí.

Pracovní název: GRID

Lékaři si všimli, že mladí muži byli převážně z řad homosexuálů. U všech se projevil silný zápal plic, jenž následně způsobil exitus. V první zprávě je uvedeno, že se jedná o nemoc získanou sexuálním kontaktem. Po vydání článku lékaři zjistili, že podobné případy byly zpozorovány v New Yorku či San Francisku. Nemoc pracovně pojmenovali jako GRID (imunodeficit homosexuálů), mnohem častěji o ní mluvili jako o zápalu plic homosexuálů.

Po krátkém výzkumu se však zjistilo, že gayové byla pouze jedna ze skupin, kde se nemoc šířila. Problémy s imunitou měly například ženy v Kongu či na Haiti. Dále doktoři vypozorovali, že někteří pacienti jsou narkomané, kteří užívají nitrožilní drogy. V dalších letech se nemoc šířila i mezi heterosexuály, což vyvolalo neklid. Nikdo si nemohl být jistý.

Virus z pralesa

Co způsobuje ono tajemné onemocnění, zjistili vědci až v roce 1983. Jednalo se o virus HIV, který se objevoval v tělesných tekutinách nemocného člověka. Z toho bylo vyvozeno, že AIDS (syndrom získaného selhání imunity) se přenáší krví, spermatem či poševním sekretem. Další výzkum zjistil, že virus má původ u opic v afrických pralesech. Odtud přeskočil na člověka, mohlo se jednat o konzumaci opičího masa. Nemusíme chodit daleko, podobným způsobem uvrhli Číňané celou planetu do covidového šílenství.

Otázka zněla jasně – jak se může člověk nakazit? Hlavním strašákem byl nechráněný sex, který se aktivně praktikoval mezi homosexuálními i heterosexuálními páry. Mezi narkomany se virus šířil kvůli absenci základní hygieny, kdy několik drogově závislých používalo jednu jehlu. Bylo zaznamenáno i několik případů přenosu z dítěte na matku.

Baleťák, spisovatel nebo tenista

Nemoc AIDS se dostala do povědomí lidí kvůli smrti několika celebrit. Jednou z prvních byla americká topmodelka Gia Carangi. Ta je často označována jako první topmodelka na světě. Slibně rozjetou kariéru zastavila závislost na heroinu, kvůli které se nakazila. Na zákeřnou nemoc zemřela v roce 1986, kdy jí bylo pouhých 26 let.

Asi nejznámější obětí byl britský zpěvák Freddie Mercury, jenž se pohyboval v homosexuálních kruzích. Jeden z jeho příležitostných partnerů ho nejspíš nakazil, Mercury údajně věděl, že záhadným onemocněním trpí. Oficiálně to ohlásil 23. listopadu 1991, skonal 24 hodin poté. O několik měsíců poté zemřel baletní tanečník Rudolf Nurejev.

Vedle nechráněného sexu se několik celebrit nakazilo při krevní transfúzi. Do této kategorie řadíme spisovatele Isaaca Asimova, kterému byla ještě před objevením HIV podána pozitivní krev. Literáta skolila nemoc v roce 1992. Obdobnou zkušeností si prošel také Arthur Ashe, jeden z prvních afroamerických tenistů. Nakazil se v roce 1988, zemřel pět let poté.

Série těchto úmrtí vyvolala paniku a intenzivní výzkum v oblasti léčby AIDS. Nemoc sice nelze vyléčit, nakažení však užívají prášky v kombinaci s antiretrovirovou terapií. To, že jde se zákeřným protivníkem žít, dokazuje například Charlie Sheen, který se v roce 2015 svěřil, že je HIV pozitivní. Stejnou informaci oznámil i basketbalista Earvin „Magic“ Johnson. Ten krátce nato ukončil svou kariéru, rok poté se však vrátil, a dokonce si zahrál utkání hvězd.

Video placeholde
Dům světla: Takhle vypadá místo, kde hledají pomoc HIV pozitivní • Tomáš Polák, Petr Soukup