Marilyn Monroe

Marilyn Monroe Zdroj: Profimedia.cz

Není divu, že muži po slavné blondýnce toužili. Její krásu obdivujeme dodnes.
Není divu, že muži po slavné blondýnce toužili. Její krásu obdivujeme dodnes.
Není divu, že muži po slavné blondýnce toužili. Její krásu obdivujeme dodnes.
Letní styl Marilyn Monroe
Letní styl Marilyn Monroe
34
Fotogalerie

Kruté dětství hvězdy: Sexuální obtěžování a matka v blázinci. Marilyn Monroe se narodila před 95 lety

Málokterá herečka se může pochlubit takovým životem jako Marilyn Monroe. Během šestatřiceti let získala mezinárodní popularitu, okouzlila nespočet mužů, měla tři manžely a natočila desítky filmů. Narodila se 1. června 1926 a její start do života nebyl vůbec jednoduchý, část dětství dokonce prožila v pěstounské péči.

O slavné herečce byla napsána spousta knih a článků. Pojďme se při příležitosti jejího narození zaměřit na dětství a dospívání amerického idolu. Když přišla na svět, měla už dva sourozence. O jejich existenci se však dozvěděla mnohem později. Společně se šokující informací zjistila, že její matka Gladys žila kdysi s násilnickým mužem.

Budoucí sexsymbol u evangelíků

Toho nakonec opustila, rozvod neprobíhal v klidu. Bývalý manžel dokonce obě děti unesl do Kentucky, matka se s dcerou shledala až po dlouhé době. Syn Robert během odloučení zemřel, bylo mu šestnáct let. Vraťme se zpět do prosluněné Kalifornie, kde se Marilyn narodila. Matka si po krátké známosti našla Martina Mortensena, jejich vztah byl zpočátku žhavý, postupně však vyprchala jakási jiskra.

Během těchto dní se narodila Norma Jeane Mortensonová, kterou bude svět znát jako Marilyn Monroe. O otcovství Mortensena historici pochybují, pravdou je, že jeho jméno stojí v rodném listě. Norma (Marilyn) během dospívání používala matčino příjmení Bakerová. Po rozchodu se matka budoucí herečky rozhodla, že dceru umístí do pěstounské péče. Jako ideální pár zvolila manžele Bolenderovy, postarší evangelíci dali Marilyn tolik potřebný domov.

Po několika měsících si Gladys Bakerová zakoupila domek v Hollywoodu, a tak mohla zase bydlet se svou dcerou. Idylku narušilo matčino zhroucení během lednových dnů 1934. Gladys se už do domu nikdy nevrátila, protože u ní byla diagnostikována těžká schizofrenie. Kvůli tomu strávila zbytek života po ústavech a nemocnicích. Opatrovnictví nad osmiletou dcerou převzala její kamarádka Grace Goddardová.

Z ochránce agresorem

V tomto období začala druhá, horší část dětství/dospívání slavné herečky. Dalších několik měsíců bydlela v matčině domě, kde však zažila sexuální zneužívání od ostatních nájemníků. Tato zkušenost zapříčinila její plachost a mírné koktání. Goddardová si vzala Marilyn k sobě domů, ale po pár týdnech ji umístila do sirotčince. Myslela si totiž, že bude lepší, když bude vyrůstat mezi vrstevníky. Monroe později řekla, že se cítila opuštěná a chtěla utéct do jiného světa. Ten spatřovala v herectví.

Když jí bylo jedenáct let, strávila pět měsíců v domě u Grace Goddardové. Její pobyt ukončilo obtěžování jejího manžela. Krátce nato skončila u jiné rodiny, pro kterou byla spíše přítěží. Stálý domov získala až u Any Lowerové, což byla teta Goddardové. Měla klid na školu, učitelé ji označovali za průměrného studenta. U Marilyn se projevil talent na psaní slohových prací.

Klidné dospívání skončilo záchvatem její pěstounky. Potřetí se stěhovala ke Goddardové, poručnictví ukončily až kalifornské úřady, které přesunuly Marilyn zpět do sirotčince. Tři týdny po dovršení dospělosti (šestnácti let) měla svatbu s dělníkem Jamesem Doughertym. Z tiché dívky se rázem stala žena v domácnosti, musela dokonce opustit střední školu. Tento úděl ji však nenaplňoval. „Umírala jsem nudou,“ nechala se slyšet v jednom z rozhovorů.

Norma,  nebo Marilyn?

Během dubna 1944 byl její manžel odvelen do Pacifiku, Marilyn začala pracovat v jedné z muničních továren. V prostorách haly se setkala s fotografem, který měl v rámci propagandistických snímků zaznamenat pracující ženy. Usměvavá dívka se zalíbila modelingovým agenturám, ty ji začaly využívat do reklamních časopisů.

S rostoucí kariérou chřadl vztah k manželovi. Po konci války ho dokonce opustila a rozhodla se, že se bude věnovat modelingu. Kvůli tomu si také nabarvila vlasy na blond. V téže době si změnila jméno, z Normy Mortensonové se stala Marilyn Monroe. S prvním jménem se nechala inspirovat herečkou Marilyn Miller. Příjmení Monroe pro změnu bylo rodné příjmení modelčiny matky.

Po úspěších v novinách chvatně přešla k filmu, za krátkou kariéru natočila několik desítek filmů. V 50. letech byla synonymem pro slovo Hollywood. Noviny informovaly o jejích románcích s baseballistou Joem DiMaggiem či spisovatelem Arthurem Millerem. Do historie vstoupila rovněž její fotka s vlající sukní. Ostatně snímek se dočkal parodie v populárním seriálu Simpsonovi.

Kariéra usměvavé herečky skončila 4. srpna 1962, kdy se otrávila smrtící kombinací tišících léků. Její smrt je ale dodnes opředena tajemstvím.

Video placeholde
Marilyn Monroe zpívá panu prezidentovi k narozeninám. • youtube.com