Benito Mussolini a Adolf Hitler

Benito Mussolini a Adolf Hitler Zdroj: Wikimedia

Adolf Hitler a Benito Mussolini, vůdci nacistického Německa a fašistické Itálie
Adolf Hitler a Benito Mussolini, vůdci nacistického Německa a fašistické Itálie
Adolf Hitler a Benito Mussolini, vůdci nacistického Německa a fašistické Itálie
Benito Mussolini a Adolf Hitler
Benito Mussolini v roce 1930
15
Fotogalerie

Smrt, která vyděsila Hitlera. Před 75 lety popravili Benita Mussoliniho a jeho tělo vystavili na benzinové pumpě

Dva různé pohledy. Uprostřed třicátých let je Benito Mussolini charismatický vůdce, který vede milovanou Itálii. O pár roků později se z něj stává stín někdejší osobnosti. Sužují ho žaludeční problémy, dokonce je sesazen z čela jihoevropského státu. Na chvíli se do vedení vrátí, ale život mu nakonec přichystá hořký epilog. 28. dubna 1945 ho antifašističtí bojovníci zastřelí a tělo vystaví na milánské benzinové pumpě.

Benitovu cestu k tragickému konci dláždí několik životních zvratů. Narodil se roku 1883 v Itálii do rodiny revolucionářů. Ostatně jeho křestní jméno vzdává hold mexickému bojovníkovi a pozdějšímu prezidentovi Benitu Juarézovi. Mussoliniho dětství měla završit vojna, před kterou utekl do Švýcarska. V alpské zemi se začal více zajímat o politiku, doslova ho očaroval socialismus, ve kterém viděl budoucnost.

Po návratu začíná své myšlenky uvádět do praxe, stává se novinářem a působí v levicových novinách. Před první světovou válkou se zaobírá i Mistrem Janem Husem, napíše o něm několik článků. Mussoliniho socialistické období končí v průběhu války, jeho názory se neslučují se stanovisky strany, a tak je Mussolini vyloučen. Po vyhlášení míru zakládá Fasci di Combattimento, později Národní fašistickou stranu.

Mussolini a jeho nový přítel Hitler

Budoucí duce rychle získal vliv, od října 1922 je dokonce premiérem Itálie. Na Apeninském poloostrově dostává prostor nová ideologie, fašismus. Moc mu paradoxně upevňují i časté atentáty, které jsou neúspěšné. Roku 1926 dokonce obdrží Řád Bílého lva za propagaci československých legií. Velkým vítězstvím jsou pro něj Lateránské smlouvy. Ty zajišťují suverenitu papežského státu, v silně katolické Itálii to byl jasný impulz. Mussoliniho režim získal podporu církve.

V roce 1933 se poprvé oficiálně setkává s Adolfem Hitlerem, tehdy novým německým kancléřem. Hitler Mussolinoho považuje za svůj vzor a líbí se mu totalitní režim, který panuje v Itálii. V téže době vznikají základy spojenectví, kterému se později bude říkat Osa. Ke dvojici států se následně přidá Japonsko.

Druhá světová válka zastihne Itálii v rozpačité formě. Jižané se stále vzpamatovávají z války v Habeši. Německu ale pomáhají s vervou, italská vojska operují v jižní Evropě a severní Africe. Na úspěchy z bitevního pole však Mussolini čekal marně, trn z paty mu vytáhl až Hitler, který poslal do Afriky generála Rommela.

Benitova zkáza

Definitivní zlom nastává roku 1943, nespokojenost v Itálii překračuje únosné maximum. Na jihu země se vyloďují Spojenci. Mussolini je na základě hlasování zatčen a uvězněn v hotelu nedaleko masivu Gran Sasso. Do hry opět vstoupil Adolf Hitler, jenž Mussoliniho zachránil. Byl však zděšen, co se z „italského koně“ stalo.

Duce stane v čele nově vzniknuvší Italské sociální republiky. Ta se rozprostírá od oblasti Piemontu až po Řím. Zbytek území ovládá italský král. V novém státě vládne tuhý režim, protože Hitler povolal na jih Evropy wehrmacht. V Itálii začne hon na židovské obyvatele, Mussolini totiž Židy neperzekuoval v takové míře jako jeho spojenec.

Děsivé období končí v okamžiku, kdy Hitler přeskupuje své jednotky. Italská sociální republika bez podpory wehrmachtu nevydržela. Mussolini společně se svou milenkou Clarou Petacciovou utíká do Milána. Chce emigrovat do Španělska v přestrojení za německého vojáka. Tento smělý plán nevyjde, Mussoliniho obličej zná v Itálii snad každý, a tak je rychle odhalen.

Útěk se neodpouští, někdejší italský vůdce je se svou milenkou popraven antifašistickými partyzány ve vesničce Mezzegra. Jeho tělo je rychle převezeno do Milána, kde ho zavěsí na trosky čerpací stanice firmy Esso. Mussolinimu dělá společnost Petacciová a další kolaboranti. Jejich mrtvoly se stanou terčem vzteku a po sejmutí jsou hrozivě znetvořeny.

Duce byl pohřben na jednom z milánských hřbitovů, později ho převezli do Predappia. Jeho hrob se záhy stal cílem italských fašistů. Smrt italského vůdce ovlivnila i dění v Německu. Hitler se údajně bál stejné potupy a zvolil dobrovolný odchod ze světa. Mussoliniho přežil o dva dny.