Lucio Costa (sedící vpravo), architekturu navrhoval Oscar Niemeyer (vlevo)

Lucio Costa (sedící vpravo), architekturu navrhoval Oscar Niemeyer (vlevo) Zdroj: Pavel Frič a Archiv federálního distriktu Brasilia

Národní muzeum a Národní knihovna (vzadu)
Památník Juscelina Kubitschka skrývá sarkofág s ostatky prezidenta
Dvě osy křížící se v pravém úhlu jsou principem urbanistického řešení Brazílie.
Symbolickým počátkem výstavby nového hlavního města byla polní mše 3. května 1957
Slavný karneval ovládl brazilské Rio de Janeiro i v roce 2019
14
Fotogalerie

Česká stopa při brazilském stěhování. Před 60 lety se místo Rio de Janeira stala hlavním městem Brasília

Co kdyby Miloš Zeman ohlásil, že Praha už nebude hlavním městem a její místo zaujme jiná metropole? Sci-fi? Podobná věc nastala v Brazílii, kde původní Rio de Janeiro nahradila zbrusu nová Brasília. Od stěhování hlavního města největší jihoamerické země uběhne 21. dubna 60 let.

U zrodu metropole, která je dokonce na seznamu UNESCO, stál brazilský prezident Juscelino Kubtischek. Potomek českých migrantů na sebe převzal odpovědnost, protože přesun hlavního města byl ukotven v ústavě z roku 1891. Brazílie do té doby měnila dvakrát hlavní město a vláda chtěla přesunem pomoci expanzi obyvatel.

Vhodná oblast

Nejdříve se za centrum Brazílie považoval přístav Salvador. To platilo až do roku 1763, kdy se hlavním městem stalo věhlasné Rio de Janeiro. To bylo mnohem praktičtější, poněvadž bychom v něm našli přístav, nedaleko fungovaly také zlaté doly. Město se velmi rychle modernizovalo, na začátku 20. století se v ulicích proháněla auta. Na vše dohlížela známá socha Krista Spasitele.

Průlom nastal v poválečné éře, v roce 1955 byl do úřadu prezidenta zvolen Juscelino Kubitschek. Jako jeden z předvolebních slibů si vytyčil přesun hlavního města. Důvody byly nasnadě, brazilské centrum by se mělo rozprostírat více ve vnitrozemí. Přidruženými jevem se měla stát migrace obyvatelstva, která měla jít ruku v ruce se vznikem města. Vláda tehdy doufala v osídlení zapomenutého koutu země a ulevení přelidněných oblastí.

Futurismus na každém kroku

První kroky můžeme datovat do roku ledna 1956. Tehdy byla vypsána soutěž na plán a výstavbu města. Vyhrál návrh Lúcia Costy, který pracoval se systémem křížení. Tehdy vypadala Brasília z vrchu jako letadlo či pták s roztaženými křídly. Stranou nezůstal ani architekt Oscar Niemeyer, který vdechl městu šmrnc.

Celá realizace trvala 41 měsíců a přinesla řadu komplikací. Po výstavbě obytných domů začalo propojování s ostatními městy Brazílie za pomoci dálnic. Nechybělo ani letiště či nádraží, vše se vybudovalo takřka z ničeho. Výsledkem bylo moderní město plné zajímavostí. Od 21. dubna 1960 začaly ve městě fungovat vládní budovy v čele s prezidentským palácem.

Dnes patří Brasília k moderním městům, kde žijí skoro 3 miliony lidí. Na absenci integrace mezi ostatní města si obyvatelé nemohou stěžovat. V rámci velkých akcí se v hlavním městě konají fotbalové zápasy či jiné ceremonie. Brasílii navštívilo mistrovství světa ve fotbale či letní olympijské hry. V 80. letech obdržela brazilská metropole zvláštní uznání. UNESCO ji uvedlo na seznam světových památek.

Ve městě lze nalézt celou řadu futuristických sakrálních i obecných staveb. Všem vévodí ikonická katedrála Zjevení Panny Marii, která je esencí moderní architektury. Ve městě bychom také našli pomník věnovaný Juscelinovi Kubitschekovi. Na prahu nového století vedení metropole slavnostně otevřelo metro.