Vstupte do tajemného světa emoji a jejich opatrovníků.

Vstupte do tajemného světa emoji a jejich opatrovníků. Zdroj: Emojipedia (koláž autora)

Nové emoji schválené pro rok 2019.
Nové emoji schválené pro rok 2019.
Nové emoji schválené pro rok 2019.
Nové emoji schválené pro rok 2019.
Nové emoji schválené pro rok 2019.
12
Fotogalerie

Ztracen ve světě emoji: Snědl klobásu afroamerický andělíček? Odfoukla šunku Matka příroda?

Pokud se kolem nás děje příliš bizarních věcí, můžeme snadno podlehnout dojmu, že nás už nic nepřekvapí. Ale ten dojem je vždy mylný. Tak třeba dneska. Dneska jsem zjistil, že existuje něco, co se jmenuje The Unicode Consortium. Je to neziskovka sídlící v Mountain View v Kalifornii, která ve svých řadách sdružuje typografické experty. A tihle experti mají práci, kterou by asi mnozí z nás chtěli dělat. Rozhodují o tom, jaké emoji budeme ve svých telefonech a počítačích používat, a na jaké si můžeme nechat zajít chuť. Jejich rozhodnutím se můžeme podivovat, ale jedno se jim musí nechat – jejich fantasie je fascinující.

Výrobci telefonů či vývojáři chatovacích softwarů mohou chrlit nových emoji, kolik chtějí, a nikdo jim nebude bránit využívat je „na vlastním písečku“. Pokud ale stojí o to, aby byly jejich novátorské grafické perly k vidění a k užití napříč různými platformami, potřebují požehnání odborného konsorcia. A tihle typografičtí experti na emoji mohou do jejich plánů vnést pořádný chaos. A do našich životů plnících se piktogramy ostatně také.

Představte si, že sedíte u počítače a jíte klobásu. A chcete o tom dát světu vědět. Piktogramem. Logicky. V klidu si otevřete seznam těch veselých obrázků, kliknete na záložku s jídlem, hledáte. A najdete především obrovskou kupu zeleniny, což vás ovšem vůbec nezajímá. Maso. Konečně! Hledáte. Slanina, kuře, sushi, hotdog, hamburger, něco jako syrová kotleta… Hledáte tak dlouho, než dočista zpanikaříte. Kde je sakra klobása!

Kdo nesdílí strom Tanabata, jako by nebyl

Klobása chybí. Stejně jako třeba šunka nebo salám. Kde udělali soudruzi z Mountain View chybu? To asi vědí jen oni. Jisté nicméně je, že pomocí série emoji můžete na všech chatovacích platformách a sociálních sítích bez problémů vyjádřit mnohé běžné každodenní situace. Třeba to, že si afroamerický andělíček fotí selfie s ibiškem a na nebi padá hvězda. Můžete si vybrat mezi emoji kuřátka zepředu, kuřátka z profilu a kuřátka klubajícího se z vejce. Mezi emoji schválenými Konsorciem Unicode najdete už od roku 2010 třeba strom Tanabata, což je „bambusový strom, který lidé používají na zavěšování papírků popsaných svými přáními“. Od roku 2014 nechybí obligátní Wind Face. Kdybyste to náhodou nevěděli, jde o „obličej Matky přírody vytvářející vítr tím, že ho vyfukuje ze svých úst“.

Pochopitelně chválím přítomnost základních piktogramů nezbytných pro každodenní komunikaci – na žádné z platforem naštěstí nechybí Petriho miska, urna pohřební, urna volební, růženec, fax, barel na ropu nebo socha z Velikonočního ostrova. Aspoň že tak. Ale ta klobása, ta mi prostě ke štěstí pořád trochu schází.

--

Text je satira. Autor přiznává, že nemá smajlíky rád.


Na některé emoji zmíněné v článku i na několik z nově schválené sady pro rok 2019 se můžete podívat v naší fotogalerii: