Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí

Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí Zdroj: Divadelnisvet.cz

Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
18
Fotogalerie

Má svoboda slova nějaké mantinely? Co všechno pod ni lze schovat? Kolik muslimek musí Ježíš ještě znásilnit?

Brno žije! Divadlo tam žije taky. Před pár dny Úřad největší brněnské městské části Brno-střed pokutoval dvacet pět fyzických osob, jež v květnu přerušily kontroverzní divadelní hru Naše násilí a vaše násilí. O této hře jsme ostatně v Reflexu též v minulosti několikrát psali. Příznivci a členové hnutí Slušní lidé tehdy obsadili jeviště během představení a bránili hercům v divadelní produkci.

Konkrétní výši pokut pro „slušňáky“ citovaná brněnská radnice nezveřejnila. Dodejme, že maximální zákonná hranice pokuty za přestupek proti občanskému soužití, jak bylo zmíněné chování kvalifikováno, je 20 000 českých korun.

Připomeňme zapomětlivějším čtenářům, že nešlo o jen tak obyčejnou divadelní inscenaci. Ve hře chorvatského režiséra Olivera Frljiče jsou obsaženy mj. scény, v nichž kupříkladu Ježíš brutálně znásilňuje muslimskou ženu anebo si v jiné scéně vytahuje herečka českou vlajku z vaginy. Takže se nemožno divit, že mnohé (nejen) brněnské diváky nadzvedla tato hra z gauče! Včetně kardinála Dominika Duky.

19 trestních oznámení

Na první pohled je věc jasná, aktivisté protiprávně narušili představení, tak musí pykat.

Je však otázkou, jak se může reálně občan bránit tomu, aby byla urážena jeho víra (Ježíš jako darebák a sexuální predátor – to skutečně věřícího člověka musí ranit, ne že ne) anebo jeho vlastenectví (frapantní znesvěcování státní vlajky)? Navíc v roce stého výročí založení Československé republiky.

Jak známo, několik právníků a dalších občanů se snažilo proti citovanému představení brojit soudní cestou, nicméně soudy ani jiné státní orgány státní správy a územní samosprávy jim nikterak relevantně nepomohly.

Pro ilustraci např. Policie ČR dostala v souvislosti s hrou chorvatského režiséra celkem 19 trestních oznámení. Všemi se však ve finále odmítla zabývat.

Kdo spáchal přestupek?

Podivným také do značné míry shledávám, že radnice Brno-střed doposud nijak neřešila hanobení státní vlajky, což je dle dnešního práva také jasný přestupek. Ale možná radnici křivdíme a příslušné správní řízení se zde teprve chystá, čin zatím zdaleka není a nebyl promlčen.

Dovolím si dnešní glosu zakončit možná patetičtěji než obvykle: Divadelní umění má lidi spojovat, a ne zlomyslně dělit. A tohle se chorvatskému režisérovi, ať již nedbalostně, či úmyslně, podařilo. Ergo kladívko, neměl by před brněnskou přestupkovou komisí stát někdo jiný, než tam před pár dny stál?