Mateřská dovolená (ilustrační foto)

Mateřská dovolená (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Vláda řekla jasně: Mateřská dovolená je dovolená! Neopovažujte se to popírat

Pořád se něco děje, léto neléto! V těchto dnech se vláda Andreje Babiše rázně postavila proti návrhu vládního (sic!) severomoravského poslance Aleše Juchelky (ano, je z ANO) přejmenovat ve všech příslušných zákonech mateřskou dovolenou na mateřskou péči!

Vážení, vše je zakleto v jazyce, to říkal již, tuším, Jacques Derrida či Marián Čalfa. Vláda sdělila veřejnosti důrazně a srozumitelně: mateřská dovolená je dovolená!

Takže, milé maminy a feministky, přestaňte už perfidně lobbovat u našich/vašich poslanců, aby ji přejmenovali. Je to prostě dovolená, i kdyby čert na koze jezdil! Máte to od pana Babiše černé na bílém!

Naše moudrá vláda správně odhalila prapodstatu té činnosti – samá koupaliště, pískoviště, nákupy, pohádky, básničky, procházečky, vařeníčko, bumbání a papání! Pro pět lingvistických ran do MPSV, co jiného už by pak mělo být úřady označováno jako dovolená?

Popírání dovolené jako trestný čin?

V nadsázce lze dnešní miniglosu zakončit slovy, že brzy by měl být novelizován i náš trestní zákoník. Tak jako je ve většině právních států trestné popírání holocaustu, tak by měl být v Česku zaveden i trestný čin popírání označování mateřské dovolené jako dovolené!

Jelikož opakování je matka (mimochodem, čtete to trefně zvolené slůvko k tématu „mateřská“) moudrosti — je to prostě dovolená, tak se s tím, milé reformátorky a reformátoři, smiřte!

Hezké léto a hezkou dovolenou!

Autor je právník a publicista.